Zwitsers natuurschoon

Unterengadin behoudt UNESCO-status

Het Zwitserse nationale park in de regio Unterengadin en het natuurreservaat in het Münstertal hebben in 2010 gezamenlijk het predikaat Werelderfgoed van UNESCO ontvangen. Daar waren echter ook voorwaarden aan verbonden. Het gebied moest continu een strikte bescherming krijgen. Niet alle in de regio gelegen gemeentes waren daar gelukkig mee. Vaak heeft het ermee te maken dat er weinig of geen infrastructurele of andere bouwprojecten mogen plaatsvinden, of dat ook daar strenge voorwaarden aan zijn verbonden. Deze gemeenten wilden soepeler beschermingsvoorwaarden. De gemeentes Zernez, S-chanf wezen twee jaar geleden de UNESCO-voorwaarden af.

Lobby voor handhaving

Na deze afwijzingen gingen deskundigen ervan uit dat de regio de status van Werelderfgoed zou verliezen. Vertegenwoordigers van verschillende belangengroepen uit de regio hebben desondanks bij UNESCO gepleit voor handhaving van het label. Blijkbaar heeft dit vruchten afgeworpen.

Opgeluchte burgemeester

De burgemeester van Munstertal, Rico Lamprecht, hoorde begin juni het goede nieuws. “We hebben nog niet gehoord op welke gronden, maar we behouden de status van wereldnatuurerfgoed. We zijn blij en opgelucht.”

Bron: http://www.srf.ch

Meer inspiratie

Herfstwandelingen met zicht op imposante bergtoppen. Vind hier het juiste aanbod!

Van 30 september tot 20 oktober profiteer je van scherpe aanbiedingen en vele gratis mogelijkheden voor kinderen t/m 15 jaar!

Ontdek alle (berg)wandelpaden van de Pyreneeën en het achterland van Lleida.
(foto © Jordi Pou)

Liefhebbers van adventure-sports opgelet: bezoek Lleida met méér dan 200 bedrijven en ruim 50 verschillende activiteiten te land, te water en in de lucht. (foto ©Oriol Clavera)

Speciale aanbieding Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine voor slechts €22,50 + 3 cadeaus!

Reis met Fjord Line naar Noorwegen en beklim de hoogste bergen!