Zwitsers natuurschoon

Unterengadin behoudt UNESCO-status

Het Zwitserse nationale park in de regio Unterengadin en het natuurreservaat in het Münstertal hebben in 2010 gezamenlijk het predikaat Werelderfgoed van UNESCO ontvangen. Daar waren echter ook voorwaarden aan verbonden. Het gebied moest continu een strikte bescherming krijgen. Niet alle in de regio gelegen gemeentes waren daar gelukkig mee. Vaak heeft het ermee te maken dat er weinig of geen infrastructurele of andere bouwprojecten mogen plaatsvinden, of dat ook daar strenge voorwaarden aan zijn verbonden. Deze gemeenten wilden soepeler beschermingsvoorwaarden. De gemeentes Zernez, S-chanf wezen twee jaar geleden de UNESCO-voorwaarden af.

Lobby voor handhaving

Na deze afwijzingen gingen deskundigen ervan uit dat de regio de status van Werelderfgoed zou verliezen. Vertegenwoordigers van verschillende belangengroepen uit de regio hebben desondanks bij UNESCO gepleit voor handhaving van het label. Blijkbaar heeft dit vruchten afgeworpen.

Opgeluchte burgemeester

De burgemeester van Munstertal, Rico Lamprecht, hoorde begin juni het goede nieuws. “We hebben nog niet gehoord op welke gronden, maar we behouden de status van wereldnatuurerfgoed. We zijn blij en opgelucht.”

Bron: http://www.srf.ch

Meer inspiratie

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine voor slechts €22,50 + 3 cadeaus!

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webreactie.