Met de panoramatrein van hoogtepunt naar hoogtepunt van Zwitserland rijden

Imposante bruggen, sprookjesachtige winterlandschappen en tot slot wachten palmen. De Bernina Express verbindt het noorden met het zuiden en behoort tot de spectaculairste spoorbelevenissen.

De wijzer van de stationsklok in Chur geeft de volle minuut aan. Treinconducteur Carlo Crameri controleert of alle passagiers zijn ingestapt, waarna de Bernina Express zich in beweging zet. Op de volgende 122 kilometer zal de trein 55 tunnels en 196 bruggen passeren, naar een hoogte van 2’253 meter klimmen en met een hellingsgraad tot 70‰ dalwaarts kronkelen. De benaming “Express” moet niet letterlijk worden opgevat, want de reis duurt ruim vier uur.

De Albula- en de Berninalijn werden meer dan 100 jaar geleden aangelegd en in 2008 heeft UNESCO het traject van Thusis in Graubünden naar Tirano in Italië tot werelderfgoed verklaard.

Kort voor Filisur mogen reizigers in de achterste rijtuigen zich op een indrukwekkend uitzicht verheugen. De locomotief en de voorste rijtuigen bevinden zich al op het van kalksteen aangelegde Landwasserviaduct, de locomotief zal weldra in de steil aflopende rotswand verdwijnen. De brug is een architectonisch pronkstuk, 65 meter hoog, 142 meter lang. De oh’s en ah’s klinken door het rijtuig, smartphones en camera’s komen tevoorschijn, het moment suprême wordt met een klik vastgelegd.

Door de grote vensters van de panoramarijtuigen lijkt de glinsterende sneeuw op de dennen bijna voor het grijpen, in rustig tempo slingert de trein langs de berg. In Bergün stappen veel mensen met houten sleetjes in. Op de zes kilometer tot Preda moet de trein 418 meter hoogte overwinnen. Zonder keertunnels, die het traject dubbel zo lang maken, zou dit niet mogelijk zijn. De sleeërs beschouwen het meesterwerk van ingenieurskunst als een gegeven en suizen, nauwelijks boven aangekomen, over het populaire sleeparcours dalwaarts. 

De Berninalijn is het steilste spoor zonder tandrad; tot aan Poschiavo overwint de trein 1200 meter hoogteverschil. Wie van de bergen houdt, moet de reis beslist een keer maken, vanwege de natuur, de cultuur en natuurlijk ook het eten.
 
Met een Swiss Travel Pass kun je vrij reizen met trein, bus en boot voor 3, 4, 8 of 15 dagen (opeenvolgend of vrij te kiezen binnen een maand) inclusief ov in 75 steden, alsmede 50% korting op de meeste bergbanen. Bonus: vrije toegang tot meer dan 490 musea. 

Meer inspiratie

Lees hier hoe je heerlijk kan nagenieten van de zomer

Monte Bianco di Courmayeur

Bijvoorbeeld de hoogste bergen van Italië?

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling