winterbanden Frankrijk

Vanaf 1 november 2021: winterbanden verplicht in Frankrijk

Ga je komende winter met de auto op wintersport in Frankrijk, of rij je via Frankrijk richting de pistes? Dan heb je vanaf komend najaar in veel gebieden winterbanden nodig. Vanaf 1 november 2021 mag in delen van Frankrijk niet de weg op zonder winterbanden.

Volgens de regels die dus per 1 november gelden, ben je als automobilist verplicht om op bepaalde wegvakken tussen 1 november en 31 maart winterbanden onder je auto te hebben. Heb je dit niet, dan moet je minstens “anti-slip maatregelen” dat wil zeggen: sneeuwkettingen of zogenaamde sneeuwsokken bij de hand hebben, zodat je die erbij kan pakken als de omstandigheden erg winters worden. Als je vertrouwt op de anti-slipmaatregelen, dan moet je minimaal twee sneeuwkettingen of sneeuwsokken bij je hebben, zodat je die om de twee aangedreven wielen van je auto kan leggen.

Type winterbanden

Als je Frankrijk binnenrijdt op winterbanden, moeten dat winterbanden zijn van ten minste het type M+S, wat staat voor Mud&Snow. De zones waar de plicht voor winterbanden geldt, worden aangegeven met een speciaal verkeersbord. Als je de zone verlaat, is er ook weer een verkeersbord.


Geen nieuwtjes, vakantietips of winacties meer missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of volg ons op Facebook


Waar geldt de verplichting?

winterbanden frankrijk

De verplichting gaat gelden in 48 departementen. Globaal liggen die in de bergachtige streken van Frankrijk, van de Vogezen tot de Pyreneeën. Als wintersporter kun je er dus op rekenen dat de verplichting ook voor jou geldt.

Wat overigens ook blijft gelden is het blauwe bord ‘b26’. Dat is het bekende ronde blauwe bord waarop een autowiel met sneeuwkettingen staat aangegeven. Vanaf dit bord moet je verplicht sneeuwkettingen om je banden hebben liggen, ongeacht of dat winter- of zomerbanden zijn.

Meer inspiratie

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Ben je beniewd naar hoe je langer met je rugzak doet?