Veel bergsporters onder genomineerden Avonturier van het Jaar

National Geographic houdt deze maand voor de zevende keer de verkiezing voor "Avonturier van het Jaar". Op adventure.nationalgeographic.com kan het publiek stemmen op de man of vrouw die met zijn prestaties het beste de geest van avontuur belichaamt.

Onder de negen genomineerden bevindt zich onder andere Gerlinde Kaltenbrunner, die als eerste vrouw ter wereld alle bergen boven de 8.000 meter beklom zonder extra zuurstof of dragers. Op de beruchte K2 verloor ze in 2010 haar partner Fredrik Ericsson, die 400 meter onder de top een dodelijke val maakte. De Oostenrijkse staakte toen haar beklimming om hem te zoeken. Afgelopen jaar voltooide ze de klim alsnog.

Een andere bergsporter die kans maakt op de Award is Nick Waggoner, die een film maakte over de Andes door simpelweg de bergen op te hiken en er vervolgens vanaf te skieën. De 25-jarige Waggoner en zijn team sliepen twee jaar lang in tenten en doorstonden soms wekenlange regen en sneeuw. Door compleet op te gaan in de omgeving prodceerden ze uniek filmmateriaal dat de ruigheid van de tocht goed weergeeft.

Wie ook een film maakte van zijn avontuur was klimmer Cory Richards. In "Cold" is te zien hoe hij en zijn twee metgezellen de Pakistaanse berg Gasherbrum II bedwingen, in de winter. Onder de meest extreme omstandigheden bereiken ze gezond en wel de ruim 8.000 meter hoge top, maar tijdens de afdaling worden ze getroffen door een lawine. Op wonderbaarlijke wijze overleven ze alledrie. Dankzij de unieke beelden die dit opleverde veroverde Richards ook een plekje tussen de genomineerden.

Vorig jaar ging de prijs voor Avonturier van het Jaar naar de Spaanse alpiniste Edurne Pasaban. Er kan nog tot 18 januari gestemd worden

Meer inspiratie

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?

Mee naar het Sarntal

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Lees hier handige tips voor het wandelen in de bergen

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen