Weersomstandigheden in de bergen

Veel sneeuw aan de start van het bergwandelseizoen

Op veel plekken in de Alpen viel laat in het winterweizoen nog een flink pak sneeuw. En dat zorgt ervoor dat je dit voorjaar rekening moet houden met slechte omstandigheden op je wandelroute.

De slechte omstandigheden hebben op meerdere plekken al voor ongelukken gezorgd. De autoriteiten en reddingsdiensten waarschuwen wandelaars om goed op te letten en indien nodig een andere route te kiezen.

In winters met minder sneeuw zijn veel grotere routes half juni al wel te lopen. Door de heftige sneeuwval deze winter, ligt de sneeuw op veel plekken echter nog laag. Ook de lawines van deze winter hebben veel schade toegebracht aan wandelroutes. Wegwijzers zijn weggevaagd en op sommige hellingen zijn ook de routes zelf beschadigd door het natuurgeweld.

Veilig op pad!

Door de omstandigheden in de bergen is een goede voorbereiding extra belangrijk. Daarom zetten we de belangrijkste zaken nog even op een rijtje:

  • Plan je route goed: hoe zwaar is de route die je gaat lopen? Zorg ook voor een goede papieren kaart van de wandelroute, kijk daarbij ook goed naar het weerbericht! Kom je nog sneeuw tegen onderweg? Ken je de route slecht? Vraag om advies bij een berg- of wandelgids of nog beter: ga samen met een gids op pad! 
  • Kom je sneeuwvelden tegen onderweg? Passeer of traverseer die voorzichtig. Loop alleen om een sneeuwveld heen als dat veilig kan. Je wil niet dat je het ene gevaar opzoekt als je het andere probeert te ontwijken.
  • Zorg voor goede kleding en schoenen. Kijk daarbij ook weer naar het weerbericht en zorg ervoor dat je op alle weertypen bent voorbereid!
  • Vertel van te voren aan achterblijvers, de huttenwaard bijvoorbeeld, wat je route wordt en wanneer je verwacht terug te zijn.
  • Zorg ervoor dat je altijd een werkende telefoon met daarin de noodnummers paraat hebt!

Meer tips voor een veilige bergwandeling? Met deze 11 tips kun je veilig op pad.

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine voor slechts €22,50 + 3 cadeaus!

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webreactie. 

Speciaal voor de winter brengt Hanwag de Anros ES met de nieuwe waterdichte Eco-Shell Footwear voering en de MICHELIN® V-ROUGH zool.