Plan je bergtocht zorgvuldig.

11 tips voor veilig bergwandelen

De zomervakantie is in zicht. Waar ga je heen? Ga je klimmen, fietsen of wandelen? In dit artikel lees je enkele gouden tips om je tocht in de bergen aangenamer en veiliger maken, zonder de natuur te verstoren.   
 

 • Plan je tocht zorgvuldig en licht de hotelier, campingbeheerder of huttenwaard in dat je gaat wandelen. Meld in ieder geval waar je heen gaat en hoe laat je terug denkt te zijn.
 • Zorg altijd dat je een topografische kaart van de omgeving bij je hebt en niet alleen een gps-apparaat. De batterijen van een gps kunnen leeg raken.
 • Houd rekening met de weersverwachting. Win informatie ter plaatse in. In de bergen kan het weer van het ene op het andere moment omslaan. Ga niet op pad als er slecht weer is voorspeld op de route die je hebt gepland.
 • Ga alleen op stap met een aangepaste uitrusting: minimaal stevige schoenen met een profielzool en kleren voor alle weertypes (warm, koud en nat), maar ook zonnebrand en een zonnebril. En neem voldoende water en eten mee voor de hele dag. Een wandelstok biedt je extra steun en zekerheid.
 • Vertrek vroeg in de ochtend. Een wandeling duurt soms langer dan je van te voren denkt. Bovendien kan het in de zomer 's middags erg warm worden in de bergen (en 's avonds erg koud).
 • Kijk goed naar wat voor route je gaat lopen. Welke verrassingen kom je onderweg tegen? Hoe moeilijk is de route en hoe zwaar is de route? Houd er rekening dat moeilijkheidsgraad en de zwaarte van een route niet hetzelfde zijn! Kom je toch voor verrassingen te staan? Omdraaien is echt niet erg! Blijf in ieder geval te allen tijde op het pad, zoek geen 'snellere route' door niet-gemarkeerd terrein en houd waarschuwingsbordjes in de gaten.
 • In het begin van het zomerseizoen kun je op de hellingen die op het noorden liggen sneeuwvelden tegenkomen. Doorkruis sneeuwvelden altijd met de grootste voorzichtigheid. Je kunt gemakkelijk uitglijden of wegzakken in de sneeuw. Loop als het veilig kan om een sneeuwveld heen.
 • Laat geen afval achter en neem geen beschermde flora mee.
 • Overschat je eigen kunnen niet. Zorg dat je een goede conditie hebt als je aan een bergwandeling begint. Ga niet direct de eerste dag naar grote hoogte, maar wen er geleidelijk aan.
 • Denk er tijdens de klim aan dat je ook nog terug moet naar het dal. Als je op de top van een berg staat, ben je pas op de helft.
 • En als laatste: Geniet van het uizicht en neem de tijd om mooie foto's te maken. 
Meer inspiratie
Edelweiss

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

De Nieuwe Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 17,95) 

Mee naar het Sarntal

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!