Mount Everest vanaf Tibet bezien ©Göran Höglund

Verschuift het Everest-toerisme naar China?

Mount Everest vanaf Tibet bezien ©Göran HöglundDe beklimmingen van de Everest via de Nepalese zijde gaan niet door, werd vorige week duidelijk. Sherpa’s en klimmers keren huiswaarts. Maar aan de noordelijke, Chinese zijde trekken zeker 50 klimmers wél de berg op. Dat roept de vraag op of het Everest-toerisme zich nu verplaatst naar China.

 

Met de hulp van Tibetanen acclimatiseren aan de noordzijde van de berg, die op de grens tussen Nepal en China ligt, tientallen klimmers: Russen, Amerikanen, Maltezen. Qua moeilijkheidsgraad verschilt deze zijde niet zo veel met die van Nepal. Zeker het laatste stuk zou technisch niet eenvoudig zijn, maar zoiets als de Khumbu-ijsval hebben ze aan de Chinese zijde niet.

Een filmpje van de noordelijke route:

Geluk, of niet

De teams die nu hun beklimming voorbereiden, hebben geluk, want de Chinese regering is bepaald niet gemakkelijk als het gaat om buitenlandse toeristen die de Everest op willen; klimmers moeten tussen 18 en 60 jaar zijn en een groep klimmers moet één nationaliteit hebben.

Vervelender is dat China regelmatig geen visum verstrekt en beklimmingen annuleert om uiteenlopende redenen. Onder anderen hierdoor klimt slechts een derde van de bergtoeristen via de noordzijde naar de top. Een andere reden is de logistieke haalbaarheid.

Toekomst onzeker

Opvallend is het verhaal van Luis Benitez, die de Everest zes keer beklom. In 2006 zag hij hoe Chinese soldaten op de Cho Oyu een 17-jarige non neerschoten toen zij China probeerde te ontvluchten. Nadat hij hierover had geschreven en zijn verhaal wereldwijd werd opgepikt, kwam het Chinese leger zijn communicatiemiddelen en die van klimgenoten confisqueren. Sindsdien is de controle van de overheid toegenomen en daarmee ook de onzekerheid die heerst over de beklimmingen via de noordzijde.

Outside Online speculeert over de toekomst van het Everest-toerisme, oppert de mogelijkheid dat het zich verschuift van Nepal naar China. Het antwoord biedt weinig houvast; door de grilligheid van de Chinese situatie blijft een opmars van Everest-toerisme aan deze zijde zeer onzeker. Of China inspeelt op de staking van de Nepalese sherpa’s, is nu nog onbekend.

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Bergsport: 

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?

Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 19,95) 

Lees hier welk biertje het beste bij jou past