Vertical-up Austria

Vertical Up, een wedstrijd sneeuwhelling beklimmen

Van januari tot maart zijn er vijf hardloopwedstrijden gehouden in Oostenrijk, Zwitserland en Italië. Niets bijzonders zou je denken, ware het niet dat het parcours van deze competities op bergopwaarts op sneeuwhellingen lopen.

Vijf wedstrijden sneeuwhelling bestormen

Per wedstrijd werd er één winnaar aangewezen. Degene die op alle wedstrijden bij elkaar de beste tijd had, won ook een prijs. In de competities strijden vrouwen en mannen onderling en er zijn twee klassementen: namelijk met en zonder rugzak. De hoofdprijs was een mooi geldbedrag van vijfhonderd euro, maar ook degene die de zesde prijs won, ging niet met lege handen naar huis.

Hellingbestormers zijn ongelofelijk snel

De deelnemers aan de eerste race legden 2.750 meter af, waarbij ze 750 meter klommen. De winnaar kreeg dat voor elkaar in een recordtijd van 25 minuten! Op dit parcours varieerde de hellingshoek tussen de 56 en de 13 procent. Dat betekende een gemiddeld stijgingspercentage van maar liefst 38 procent! Voor deelname moet je dus flinke kuitspieren hebben, om bijna een half uur in de steile sneeuw te klimmen. Om te winnen heb je behalve kuitspieren en uithoudingsvermogen, het juiste klimmateriaal nodig.

Sneeuwheuvels met verschillend materiaal beklommen

De belangrijkste vraag voor deelnemers is waarmee ze de heuvel gaan bestormen. Deelnemers moeten rekening houden met allerlei soorten ondergrond. Sneeuw, ijs en rotsen zijn de ondergrond. De keus voor langlaufski’s, toerski’s, sneeuwschoenen of stijgijzers kan het verloop van de race bepalen.

Langlaufers moeten een hele goede techniek hebben om te winnen. Toerskiërs kunnen op de vlakkere delen het snelste zijn, maar meer moeite hebben in de steile stukken. Deelnemers met stijgijzers zijn het snelste op de steile stukken, maar zijn weer langzamer op de vlakkere delen. Materiaal kiezen voor de race is kortom moeilijk. De races blijven zo in ieder geval spannend.

Bronnen: vertical-up.com, en facebook, Foto: Michael Werlberger van MW Outdoor Photography.

Meer inspiratie

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.

Lees hier een stukje berg geschiedenis

De Nieuwe Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 17,95)