Ebua Libana Refuge du Goûter 3817 m

Verwende Pool wordt reddingshelikopter geweigerd bij Mont Blanc

Ebua Libana Refuge du Goûter 3817 mEen Poolse toerist die op 27 juni 2014 de bergpolitie belde om opgehaald te worden bij een berghut op de Mont Blanc kreeg nul op het rekest. Zijn pogingen om daarna een private helikopter te regelen voor zijn ´redding´ mislukten eveneens doordat de burgemeester van Saint-Gervais hier een stokje voor stak. De burgemeester spreekt schande van het gedrag van de toerist en pleit voor maatregelen om misbruik van reddingshelikopters tegen te gaan. 

Poolse toerist hoopt op redding

De Poolse toerist beklom slecht voorbereid de Mont Blanc en eindigde zijn klim bij de op 3835 meter hoog gelegen berghut Refuge du Goûter. Moe en zat van zijn tocht besloot de Pool de PGHM, de Franse bergpolitie, te bellen zodat deze hem konden ophalen. De bergpolitie weigerde echter, omdat er geen sprake was van een noodgeval. De burgemeester van Saint-Gervais, waartoe de herberg behoort, koos de kant van de bergpolitie en weigerde eveneens een reddingsactie in gang te zetten.

Toen de Pool vervolgens probeerde om een particulier helikopterbedrijf in te schakelen, was voor burgemeester Jean-Marc Peillex de maat vol. De burgemeester weigerde toestemming te geven aan het helikopterbedrijf om over zijn gemeente te vliegen. Nadat de Pool 48 uur lang had geprobeerd te ontkomen aan een voettocht, zette hij dan eindelijk de afdaling in. De burgemeester zond een gids met hem mee tijdens zijn terugtocht. De onkosten hiervan kwamen op de rekening van de Poolse alpinist.

Sancties

Burgemeester Peillex gaf te kennen dat het wel vaker gebeurt dat stedelingen onvoorbereid de berg op gaan en er dan te gemakkelijk vanuit gaan dat de reddingsdiensten hen zullen helpen. De verwende toerist zou de reddingshelikopters als een taxi beschouwen, die te pas en te onpas ingezet kunnen worden. Hij wijst er op dat de klim en uitrusting de verantwoordelijkheid van de alpinist zelf zijn en dat reddingsdiensten enkel in noodsituaties zullen worden ingezet. Ook dringt hij aan op sancties voor misbruik van de reddingsteams. Wanneer er onterecht gebruik wordt gemaakt van reddingsdiensten zouden de kosten dan op de bergbeklimmer zelf verhaald worden.  

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Ben je beniewd naar hoe je langer met je rugzak doet?

Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.

Lees hier hoe je heerlijk kan nagenieten van de zomer

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie.