Lechtal - Tirol ©Stephane Mignon

“Vrije toegang tot Tiroolse bergen in gevaar”

Lechtal, Tirol ©Stephane MignonDe Oostenrijkse Alpenvereniging waarschuwt dat de vrije toegang tot bergen in het Sellraintal, Tirol, in gevaar is. Nadat een lokale kabelbaanbeheerder en de jachtbond opgeroepen hebben tot opzegging van de vrije toegang in sommige gebieden, heeft de agrarische gemeenschap in Geirsch in het Sellraintal zich bij hen aangesloten.

De drie partijen eisen van de Alpenvereniging dat deze twee toerskiroutes van de kaart haalt en de toegang van toerskiërs tot het gebied inperkt. Wanneer dit niet gebeurt, wil de lokale agrarische gemeenschap juridische stappen nemen.

Alleenrecht of niet

De discussie, die al weken suddert, gaat vooral om een toerskiroute op de Mutenkogel en een andere door het Räuhenkar. Volgens de jachtbond jagen toerskiërs wilde dieren weg, wat een reden zou zijn om bergsporters in de regionen boven de boomgrens te weren. Grondbezitters weren zich tegen het algemeen geldende beginsel dat de bergen van iedereen zijn.

Deze regel geldt in veel Oostenrijkse bondstaten en houdt in dat bossen en bergen voor iedereen toegankelijk zijn om te recreëren. De Alpenvereniging stelt bij monde van voorzitter Andreas Ermacora dat het te ver gaat om bepaalde groepen in de samenleving het alleenrecht te geven op de bergen, bijvoorbeeld onder “het mom van natuurbescherming”. Hij vraagt de overheid om in de wet op te nemen dat bergen toegankelijk zijn voor ieder die er wil ontspannen. Tot die tijd heerst bij de Alpenvereniging “alarmcode rood”.

Gouverneur Günther Platter vindt dat de vrije toegang voor iedereen absoluut moet blijven bestaan. Hij noemt het besef van juist gedrag in de bergen waardevol. Of zijn uitspraken enig sussend effect hebben op de situatie, moet nog blijken.

Bronnen: Tiroler Tageszeitung, Orf.at en Dolomitenstadt.at

Meer inspiratie

Ook leuk om te lezen: 

Landen en gebieden: 

Bergsport: 

De Nieuwe Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 17,95) 

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Lees hier hoe je heerlijk kan nagenieten van de zomer

Mee naar het Sarntal

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!