K2

Waar komt de naam van de K2 vandaan?

De beruchte K2 staat bekend als de moeilijkste en gevaarlijkste berg ter wereld om te beklimmen. Vergeleken met andere Himalayabergen zoals de Nanga Parbat (Naakte Berg) of Manaslu (Berg van de Ziel) heeft de K2 een relatief ongeïnspireerde naam. Hoe komt deze tot de verbeelding sprekende berg aan zijn naam?

De naam is gegeven door de Britse landmeetkundige Thomas George Montgomerie. In 1855 vertrok Montgomerie richting het Karakoramgebergte op het grensgebied van het huidige Pakistan, India, China en Afghanistan. Toentertijd was dat het gebied van de maharadja van Jammu en Kasjmir. Montgomeries metingen waren onderdeel van de Grote Trigonometrische Opmeting van het Indiaas subcontinent van 1802 tot 1872.

Opmeten van India

De Grote Trigonometrische Opmeting was een reusachtig project in opdracht van de Britse overheid, waarbij duizenden landmeetkundigen zeventig jaar lang werkten aan een wetenschappelijke opmeting van het gehele Indiase subcontinent. Tijdens deze opmetingen kwam bijvoorbeeld ook onomstotelijk vast te liggen dat de Mount Everest de hoogste berg ter wereld was, en de K2 de op één na hoogste.

Een eerste schets

Montgomerie maakte in 1856 een schets van het Karakoram gebergte waarbij hij de twee hoogste pieken K1 en K2 noemde. De K stond voor Karakoram. In de regel werd zo veel mogelijk de lokale benaming van bergen gebruikt bij het documenteren van de berggebieden. Zo zou later blijken dat de K1 lokaal bekend stond als de Masherbrum. Voor de K2 bleek geen lokale naam te zijn. Waarschijnlijk had dit te maken met het feit dat de berg niet zichtbaar was vanuit de dichtbijzijnste dorpen. De K2 was zo afgelegen, dat waarschijnlijk weinig mensen de berg ooit echt goed hadden zien liggen.

Andere namen

In de loop der tijd zijn er wel bijnamen voor de K2 verzonnen zoals The King of Mountains of The Mountaineers' Mountain. Ook zijn er officiële namen geopperd zoals Mount Godwin-Austen naar een vroege Britse ontdekkingsreiziger van de regio, of Chhogori, wat ‘Grote Berg’ betekent in de lokale Balti-taal. Geen van deze is echter ooit algemeen gebruikt; K2 is blijven plakken. Ook in de Balti-taal wordt de berg nu zo genoemd, uitgesproken als “Ketu.”

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 17,95 + Waardebon (twv € 25,-) 

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie.