Waar laat jij je peuk op de piste

Waar laat jij je peuk op de piste?

Waar laat jij je peuk op de pisteOok deze winter zullen we weer massaal naar de bergen afreizen voor de wintersport. Helaas blijkt elk jaar weer dat al de toeristen ook zorgen voor enorm veel afval dat op de bergen achterblijft. Zo roken veel sporters bij de skiliften nog snel een sigaretje. De peuk die overblijft belandt helaas maar al te vaak op de grond. 

Het gaat hierbij om heel veel peuken. Ter illustratie, bij de zomerschoonmaak in Val d'Isère vorig jaar zijn circa 12.000 sigarettenpeuken opgeruimd. Een sigarettenpeuk is een zware belasting voor het milieu, het duurt jaren voor het filter is afgebroken. Ook kan een peuk een paar liter water vervuilen, doordat er bij regen chemicaliën uit de peuk vrij komen.

Gelukkig zijn er organisaties die zich inzetten om de bergen schoon te houden, en zij vergeten daarbij de sigaretten niet. Respect The Mountains zet zich al jaren in voor verantwoord bergtoerisme, en organiseert meerdere keren per jaar opruimacties (Envirotreks) en besteedt daarbij veel aandacht aan bewustzijn bij de wintersporter. De rokers bieden ze een handig portable asbakje aan, ontwikkeld door Barkadera, zodat je nooit meer je peuk op de grond hoeft te gooien. Ook steeds meer andere organisaties proberen hun klanten bewuster de bergen in te laten gaan en bieden de asbak ook aan. Reisorganisatie Scandinavian Wintersports is een van de eerste reisorganisaties die de asbakjes aanbiedt aan haar klanten en nauw samenwerkt met Respect the Mountains. 

Winnen

Wil je zelf zo'n zakasbakje winnen om op de piste je peuken (of kauwgom) te bewaren? Stuur dan een berichtje via het contactformulier met de categorie: redactie/tips en vertel op welke piste jij het asbakje wilt gaan gebruiken. 

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Bergsport: 

Lees hier hoe je heerlijk kan nagenieten van de zomer

Benieuwd hoe jouw schoenen langer mee kunnen gaan?

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.