Herfst in de bergen

Waarom een bergwandeling in de herfst ook leuk is

De zomer wordt vaak als het ideaalbeeld voor een bergwandeling gezien: wilde bloemen met een helderblauwe lucht erboven. De herfst is daarentegen vaak een erg onderschatte tijd. Mensen denken aan regen en misschien zelfs de eerste sneeuw. Zonde, want ook de herfst biedt je veel moois, en zelfs veel dingen die je in de zomer niet zult vinden. Lees hieronder de voordelen van een bergwandeling in de herfst.

De wereld ziet er mooi uit

In de zomer kan je in de bergen genieten van prachtige wilde bloemen en glinsterende bergmeren. Zo wordt het ideaalbeeld van de bergen geschetst. Maar de herfst biedt ook zoveel moois. Doordat de zon lager aan de hemel staat, wordt een prachtig licht gecreëerd en door de afwisselende temperaturen is de lucht een stuk helderder. Dit maakt ook dat je het ene moment met je dikke schoenen in de sneeuw staat en het volgende moment met je blote voeten in het groene gras. Hierdoor zijn je wandelingen elke keer weer heel afwisselend.
En last but not least: de kleuren! In de herfst krijgen de bomen het kenmerkende oranje/rood van de herfst wat je weer een hele nieuwe ervaring van de bergen zal bieden.


Geen nieuwtjes, vakantietips of winacties meer missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of volg ons op Facebook


Kleine prijzen

In de zomer betaal je vaak voor alles de hoofprijs. In de herfst zul je zien dat overnachtingen opeens een stuk minder prijzig zijn. Omdat de eigenaren van dat chalet het toch willen verhuren, maar de herfst een minder populaire tijd is, wordt het ook een stuk goedkoper. Zo hou jij weer geld over voor andere leuke dingen in je vakantie, zoals een avondje uiteten of een mooie rit omhoog met de kabelbaan.

Het is er erg rustig

De hoogseizoenen van de zomer zijn tijdens de herfst echt voorbij en die van de winter zijn nog lang niet begonnen, wat maakt dat je overal in de volle rust kan wandelen. Je kan even één met de natuur worden en voluit genieten van de geluiden van de natuur en het uitzicht dat zij je biedt.

Herfsttradities

In deze tijd van het jaar zijn er in de alpen veel tradities te vinden. Zo kan je onder andere in half september tot begin oktober de traditionele Almabtrieb in veel dorpen vinden. Hierbij gaat het vee op een feestelijke manier na een zomer op de hoge alm terug naar het dal.
En als je van lekkere, jonge wijn houdt inclusief veel lekkers op tafel moet je in Italiaans Zuid-Tirol zijn. Daar doen ze aan törggelen. Na een mooie bergwandeling trek je je dan terug in een boerderij of berghut om te genieten van jonge wijn en kastanjes. Met vaak nog veel meer lekkers op tafel erbij.
Dit soort tradities nemen je helemaal mee in de cultuur van een land, maar geven je vooral erg veel gezelligheid.

Alles over bergwandelen in de herfst

Meer mooie herfsttips? In ons online magazine Najaarswandelen vind je mooie wandeltips voor het najaar! 

Meer inspiratie

Ben je beniewd naar hoe je langer met je rugzak doet?

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen

Edelweiss

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie.