winterwandelen gezond

Waarom je tijdens je wintersport ook moet gaan wandelen

Je zou soms de indruk krijgen dat wintersport alleen maar draait om skiën en snowboarden. Met de lift omhoog en glijdend weer naar beneden. Een dag lang genieten van frisse berglucht en een flinke stoot adrenaline terwijl je naar beneden suist. Maar juist nu is het een goed idee om je ski’s en snowboard eens aan de kant te zetten en je wandelschoenen aan te trekken. Wij vertellen je waarom.

Waarom écht vertragen zo goed is

Op werk, op school en thuis ervaar je veel prikkels en soms zelfs een zekere mate van stress. Zeker de laatste jaren met al die ellende rondom het coronavirus. In vliegende vaart een piste af suizen, is een hele fijne manier om je even uit te leven, maar rustig is het niet. Sterker nog, de drukte bij de skiliften, de snelheid waarmee je de piste af gaat, het zijn allemaal prikkels. Je leeft je dan wel uit, maar je bent ook druk bezig. Wat heet: het stofje adrenaline, waar je die kick van krijgt als je razendsnel naar beneden glijdt, is eigenlijk een stresshormoon. Die adrenalinekick is dus eigenlijk een stressreactie. En je ging nou net op vakantie om van die stressreacties af te zijn!


Geen nieuwtjes, vakantietips of winacties meer missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, dan ontvang je elke week het beste van Bergwijzer in je mail! 

Meld je aan


Wandelen gaat langzaam, en dat is juist goed! Je bent even de drukte uit, je hebt even wat minder mensen om je heen, er zijn minder harde geluiden, kortom: je hebt even wat minder prikkels. En daardoor komt je lichaam écht tot rust. Wandelen wordt daarom door veel specialisten aangeraden als dé manier om even te ‘ontprikkelen’. En dat terwijl je wel lekker actief bezig bent, want denk nou niet dat ‘langzaam’ en ‘rust’ betekenen je niet moe wordt. Een winterwandeling, zeker door diepere sneeuw, kan een behoorlijke inspanning zijn!  

onthaasten wintersport

Een rustige omgeving

We zeiden het al: een skipiste kan een drukke bedoening zijn. Soms moet je ogen in je achterhoofd hebben, al is het maar om ervoor te zorgen met z’n allen een plekje kan vinden op drukke het terras van een berghut. En je bent nooit de enige die dat doet. Mensen roepen naar elkaar, gelach, gejoel en dan is er soms ook nog het gerammel en geratel van de liften. Op wandelroutes is het vaak een stuk rustiger. Je hoeft soms maar een bochtje om te wandelen en dan zijn al die geluiden opeens een stuk verder weg. Opeens hoor je de wind over de rotsen of door de bomen ruisen, hoor het gekraak van de sneeuw onder je voeten. Wat een rust!


Meer inspiratie voor je wintersport? Ontdek SNOW explorer, hét magazine voor de avontuurlijke wintersporter.


onthaasten wintersport

Je ontdekt de omgeving op een andere manier

Ook als je off-piste gaat, heb je tijdens skiën of snowboarden niet altijd tijd om écht om je heen te kijken. Je moet je immers wel concentreren op wat je doet. Nou willen we niet zeggen dat je niet moet kijken waar je je voeten neerzet (in tegendeel), maar juist omdat je wat langzamer gaat, kun je veel meer om je heen kijken. En dan kun je opeens dierensporen zien, waar je anders zo aan voorbij was gegleden. Of met iets meer geluk: de dieren zelf! Tip: neem een verrekijker mee!

Winterwandelen is niet moeilijk

Winterwandelen is helemaal niet moeilijk. In veel wintersportgebieden vind je goed begaanbare winterwandelroutes die makkelijk te bereiken zijn. En hoewel je natuurlijk wel wat spullen mee moet nemen, hebt geen hele speciale uitrusting nodig.  

Meer inspiratie

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Lees hier hoe je heerlijk kan nagenieten van de zomer

Lees hier alle informatie over de vijf hoogste watervallen van de alpenlanden