langlaufen

Wandelen op de Loipe, goed idee?

Breed en goed begaanbaar liggen ze voor je: langlaufloipes. Ideaal, voor een langlauftocht, maar ook mooi als je een winterse bergwandeling wil maken. Of toch niet?

Langlaufen is nog altijd een populaire activiteit tijdens het wintersportseizoen. Daarom liggen in veel wintersportgebieden niet alleen grote pistes, maar ook uitgestrekte langlaufloipes waar langlaufers op pad gaan. Wintersportgebieden maken dan ook graag reclame met het aantal kilometers langlaufloipes die tot in de centra van de wintersportoorden komen. En wandelaars pikken daar graag een graantje van mee, want veel loipes volgen nou eenmaal een mooie of leuke route.

Langlaufers ten val door voetsporen in de loipe

En dat is weer tegen het zere been van langlaufers. Letterlijk, want al die voetsporen in de geprepareerde loipes kunnen voor nare valpartijen zorgen. Door de diepe voetstappen in de sneeuw kunnen de langlaufers ‘ontsporen’ in de loipe, met alle gevolgen van dien. Tegen Zwitserse media vertelden de voorzitters van langlaufverenigingen hoe door wandelaars op de loipes steeds vaker langlaufers ten val komen. Om dat te voorkomen moeten de pistebully’s weer in actie komen, wat de wintersportgebieden natuurlijk weer geld kost.


Geen nieuwtjes, vakantietips of winacties meer missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, dan ontvang je elke week het beste van Bergwijzer in je mail! 

Meld je aan


Herkenbare loipes

De langlaufloipes voor langlaufen in klassieke stijl worden vaak wel herkend. De twee keurige groeven in de sneeuw, met precies de breedte van een ski zijn dan ook moeilijk te missen. Veel vaker gaat het mis bij langlaufloipes voor langlaufen in de skating of vrije stijl. Die loipes, waar langlaufers met een soort schaatsbeweging vooruit gaan, zijn minder herkenbaar en worden daarom nog wel eens door wandelaars voor een winterwandelroute aangezien. Niet zo gek ook, want de sporen die een langlaufer met die techniek achterlaat, zijn een stuk onregelmatiger. Toch kan een diepe voetstap ook in die loipes een nare valpartij veroorzaken. Als een langlaufer met zijn ski zo’n gat in glijdt, staat zijn of haar ski ineens stil, waardoor de langlaufer uit evenwicht raakt.


Meer inspiratie voor je wintersport? Ontdek SNOW explorer, hét magazine voor de avontuurlijke wintersporter.


Hoe herken je een loipe?

  • Kijk voordat je aan de wandel gaat even goed op de kaart van je wintersportgebied. Vaak zijn winterwandelroutes gescheiden van loipes en staan ze goed aangegeven op de kaart. Houd met (sneeuwschoenen)wandelingen zo veel mogelijk de wandelroutes aan, die liggen er niet voor niets.
  • Let tijdens je tocht goed op de bewegwijzering. Vaak staat alles keurig met bordjes aangegeven. Dus ook de plekken waar je als wandelaar een loipe mag oversteken.
  • Kijk ook naar de sneeuw. Een langlaufloipe voor klassieke stijl is makkelijk te herkennen aan de twee evenwijdige groeven in de sneeuw, een loipe voor vrije stijl is lastiger te herkennen. Vaak is dat een platgewalst stuk sneeuw van een aantal meter breed, waar de diagonale sporen van de langlaufers in te herkennen zijn.

Soms is een stuk wandelen over een loipe nou eenmaal niet te voorkomen. Probeer dan wel rekening te houden met je mede-bergsporters, bijvoorbeeld door niet dwars door de geprepareerde sporen heen te stappen, maar de randen aan te houden. Natuurlijk gelden dan ook de verkeersregels van de loipe voor jou. Zorg dus dat je je daar aan houdt! En ben je nieuwsgierig naar die ene mooie route? Dan is een beginnerscursus langlaufen misschien ook een goed idee!  

 

 

Meer inspiratie

Ben je beniewd naar hoe je langer met je rugzak doet?

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Monte Bianco di Courmayeur

Bijvoorbeeld de hoogste bergen van Italië?

Lees hier hoe je heerlijk kan nagenieten van de zomer