wanneer zijn de berghutten open

Wanneer zijn de hutten open?

Nu het zomerseizoen echt voorbij is, komt ook de sluitingsdatum van veel berghutten dichterbij. Maar wanneer gaan ze dan precies dicht?

Het berghuttenseizoen loopt globaal van eind mei of begin juni tot begin oktober. Maar wanneer de hutten precies opengaan en weer sluiten, is afhankelijk van een aantal factoren die lastig te voorspellen zijn. Het weer bijvoorbeeld. Een hut die hoog in de bergen ligt, zal eerder te maken krijgen met sneeuw, die ook nog eens tot diep in het voorjaar blijft liggen. Daardoor zal zo’n hut minder lang open zijn dan een hut die op een goed bereikbare plek, dichter bij het dal ligt.

Vaak heeft een huttenwaard of een vereniging die de hut beheert wel een idee van wanneer de hut open kan en weer dichtgaat. Er moet immers wel een planning voor het seizoen gemaakt worden. Deze data worden vaak van tevoren gecommuniceerd, maar schrik niet als ervan afgeweken moet worden. Als de winter lang duurt of vroeg in zet, kan het zijn dat de data veranderen. 


Geen nieuwtjes, vakantietips of winacties meer missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of volg ons op Facebook


Vroeger moest je kort voor vertrek contact opnemen met de hut om al dit soort informatie na te vragen, nu gaat dat met dank aan internet een stuk makkelijker. Zeker met alle online boekingssystemen waar je je overnachtingen kan reserveren. Is een hut dicht, dan kan je dat vaak al meteen in dat boekingssysteem zien. Toch is het helemaal geen gek idee om kort van tevoren nog even te na te vragen of de hut inderdaad zo lang openblijft, zeker als je dicht op het einde van het seizoen zit. Een vroege inval van slecht weer kan soms betekenen dat je alsnog je plannen moet wijzigen en dat kun je maar beter zo vroeg mogelijk van tevoren weten. 

Niet alle hutten gaan trouwens dicht zodra de winter op de loer ligt. Er zijn zelfs een aantal hutten die de hele winter lang openblijven. Bijvoorbeeld omdat ze vlak naast een wintersportgebied zitten. 

Overzichten met de openingstijden van berghutten

Zoals gezegd is de tijd van bellen en mailen met de hutten bijna overal voorbij. Online is voor veel berggebieden volop actuele informatie beschikbaar die je nodig hebt bij het plannen van je tocht. 

  • De Zwitserse Alpenvereniging SAC-CAS heeft een uitgebreid tourenportal, waar je meteen ziet of een hut open of dicht is. Een kwestie van ‘gewoon’ de gewenste datum invullen. 
  • Ook op de site van de Franse FFCAM vind je ook zo’n overzicht. 
  • De Oostenrijkse Alpenvereniging heeft naast de portals ook nog een overzicht met alle hutten en wanneer ze open- en dichtgaan. Daarbij is ook nog een onderscheid gemaakt tussen zomer en de winter. (Nadeel van zulke documenten: de winter wordt soms laat geüpdate zoals in de nazomer van 2023)
  • De Duitse Alpenvereniging houdt online een pagina bij waarop alle geopende hutten vindbaar zijn. 
  • Voor Italiaanse berghutten geldt dat je écht even contact op moet nemen met de huttenwaard. De Italiaanse Alpenvereniging heeft (nog) geen tourenportal of een dergelijke pagina waar je een makkelijk overzicht van alle hutten hebt.
     

Meer inspiratie

Opzoek naar de makkelijkste manier om door de bergen te reizen?

Lees hier alle informatie over de vijf hoogste watervallen van de alpenlanden 

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Lees hier welk biertje het beste bij jou past