Het winterraum, wat mag wel en wat mag niet?
Wie ’s winters een lange bergwandeltocht maakt, kan wel eens in een winterraum uitkomen. Wat is het winterraum en mag daar wel en wat mag daar niet?
’s Winters gaan veel berghutten dicht. De huttenwaard sluit de kamers, deuren en leidingen af en vertrekt naar het dal. Om te voorkomen dat winterwandelaars helemaal voor een gesloten deur komen te staan, en de nacht op een koude berg door moeten brengen, is er het winterraum. Een deel van de berghut of een bijgebouwtje dat in de winter open is. In het winterraum vind je vaak een simpel houtkacheltje waar je soms ook wat eten op wam kan maken en een paar slaapplekken.
Wanneer mag je in het winterraum overnachten?
Een winterraum is dus in eerste instantie bedoeld als een veilig toevluchtsoord voor bergbeklimmers en bergwandelaars die in de winter op de berg moeten overnachten. Het winterraum is daarom vrij simpel en niet toegerust op grote groepen bergwandelaars die alle geneugten van een berghut willen proeven. Dat wil niet zeggen dat je het winterraum alleen in geval van nood mag gebruiken, maar een luxe vakantie houden is niet de bedoeling.
Hoe kom je bij het winterraum?
In principe is het winterraum dus altijd toegankelijk. Soms is de deur gewoon altijd open, in andere gevallen moet je van tevoren een sleutel ophalen. Dan kun je ook meteen afrekenen voor je overnachting, anders is er vaak een donatiebox waarin je je bijdrage voor je overnachting kan achterlaten. Neem van tevoren dus altijd even contact op met de huttenwaard of de Alpenvereniging waar de hut bij hoort, om te vragen of je een sleutel nodig hebt en hoe je moet betalen.
In het winterraum
Als je dan toch contact hebt, vraag meteen even wat je allemaal kan vinden in het winterraum. Het ene winterraum is luxer ingericht dan het andere. Het zou dus goed kunnen dat je je eigen kookgerei mee moet nemen. Dat geldt overigens ook voor andere keukenbenodigdheden. Het is sowieso handig om wat basis-eetspulletjes mee te nemen, want veel winterraums hebben niet heel veel borden, mokken en bestek beschikbaar. Vaak niet genoeg voor grote groepen tegelijk. Handig als je dan zelf je spullen op orde hebt.
Naast kook- en eetgerei zijn er nog wat andere spullen die je bij je moet hebben als je in een winterraum wil overnachten. Sowieso een slaapzak. En omdat het in een winterraum warm is, maar waarschijnlijk wel een paar graden kouder dan thuis (zie hieronder), is een goede, warme slaapzak aan te raden. Ook eten en drinken moet je zelf bij je hebben. De berghut is ’s winters niet bemand, dus er is ook niemand die eten en drinken naar boven brengt. Dat moet je zelf doen!
Zuinig zijn
De winter in de bergen is koud, en hoewel die stapel brandhout er aantrekkelijk uitziet, is het niet de bedoeling dat je het houtkacheltje in een keer hoog opstookt. Dan gaat die houtvoorraad namelijk wel érg snel op. En dat is weer knap lastig voor die verkleumde bergwandelaars die na je komen, of voor de huttenwaard die met een pak hout omhoog moet om alles bij te vullen. Zuinig zijn dus! Vaak vind je in het winterraum wat instructies over hoe je het kacheltje het beste kan gebruiken.
Datzelfde geldt ook voor de elektra. Veel berghutten hebben een zonnepaneeltje waarmee het winterraum van wat broodnodige elektriciteit kan worden voorzien. Met andere woorden: het licht kan aan, maar vaak is daar alles wel mee gezegd. Je kan dus niet uitgebreid je telefoon, je e-reader, camera’s en al je andere elektronica gaan opladen. Daarvoor levert zo’n paneeltje vaak niet genoeg stroom. Dat wil zeggen: als het paneeltje al stroom levert. Zo’n zonnepaneel wil nog wel eens begraven liggen onder een dik pak sneeuw.
Naar het toilet
Bij het winterraum hoort vaak een speciaal toilet. Ga dus niet naar het gewone toilet, dat is vaak afgesloten. De toiletten die bij een winterraum horen, zijn vaak droge toiletten, met compostinleg.
Rekening houden met elkaar
Het zou natuurlijk kunnen dat je het winterraum moet delen. En als dat niet het geval is, komt er altijd nog wel iemand na jou. En dus moet je bij het gebruik van het winterraum een beetje rekening houden met je medebergwandelaars[bV2] . Dat begint natuurlijk al bij aankomst. Het is handig om je spullen een beetje opgeruimd te houden, zodat anderen ook nog ruimte hebben als ze binnenkomen.
Wat moet je doen als je vertrekt?
Kijk voordat je vertrekt nog eens om je heen:
- Is alles weer netjes opgeruimd en schoon? Laat je ook geen afval achter?
- Heb je afgerekend?
- Heb je niet per ongeluk iets uit winterraum in je eigen bagage gestopt?
- Zijn alle deuren en ramen goed dicht?
- Is er nog voldoende brandhout voor de volgende overwinterraars? Zo nee, laat dan zo snel mogelijk aan de huttenwaard weten dat het brandhout bijgevuld moet worden. Is er iets kapot? Laat ook dat zo snel mogelijk weten!