Lawinegevaar Alpen

Weer problemen door de sneeuw in de Alpen

Het is weer raak in de Alpen. Heftige sneeuwval zorgt ervoor delen van de Alpen volledig zijn ontregeld. In de berggebieden van Frankrijk, Zwitserland en Oostenrijk staat het risico op lawines op het hoogste niveau.

Oostenrijk

In Oostenrijkse media worden al vergelijkingen gemaakt met het jaar 1999, toen het Tiroler dorpje Galtür getroffen werd door een catastrofale lawine waardoor 31 inwoners en toeristen omkwamen. Ook toen werd de allerhoogste lawinenwarnstufe uitgegeven door de Oostenrijkse lawinediensten.

Door een combinatie van veel sneeuw en harde wind is het risico op lawines zo groot dat veel wegen en spoorverbindingen dicht zijn. Andere wegen zijn bedekt onder meters sneeuw. Daardoor zijn een aantal bekende wintersportplaatsen, zoals St. Anton am Arlberg niet of nauwelijks over de weg te bereiken. De waarschuwingen gelden voor heel Oostenrijk. Hier vind je een actueel overzicht van de situatie op de Oostenrijkse wegen.

Zermatt weer afgesloten

In Zwitserland geldt ook de hoogste lawinenwarnstufe. Daar is Zermatt voor de tweede keer in korte tijd afgesloten van de buitenwereld. Air Zermatt, dat met helikopters een luchtbrug met de buitenwereld onderhoudt, kon ook niet vliegen wegens het slechte weer. Maar ook hier blijven de problemen niet alleen beperkt tot Zermatt. In het hele land zijn wegen en spoorbanen afgesloten. Een actueel overzicht van de situatie op de Zwitserse wegen kan je hier vinden. De Zwitsers verwachten dat de situatie tot woensdag gevaarlijk blijft. Bij Orvonnaz kwamen twee Nederlandse wintersporters om toen zij bedolven werden onder een lawine.

Gevaar voor overstromingen in Frankrijk

In de Franse Alpen geldt in grote gebieden ook het waarschuwingsniveau 5. Op de kaarten van Météo France kleuren delen van de Alpen oranje en op lokaal niveau rood. Ook is er een risico op overstromingen door de grote hoeveelheden neerslag en smeltwater. Daar komt voorlopig nog geen einde aan. voor de noordwestkant wordt de komende tijd meer sneeuw verwacht. De actuele situatie is hier te vinden. De sneeuw die dit weekend viel had ook z’n weerslag op het wintersportverkeer. De weg tussen Val Thorens en Les Menuires was een tijd dicht.

Bronnen:

Afbeelding:

Pixabay

Meer inspiratie

Benieuwd hoe jouw schoenen langer mee kunnen gaan?

Edelweiss

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Opzoek naar de makkelijkste manier om door de bergen te reizen?

Ben je beniewd naar hoe je langer met je rugzak doet?