lawineberichten

Wintersporten? Hier vind je de lawineberichten

Freeriden, sneeuwschoenwandelen, toerskiën, of gewoon een fijne winterwandeling. Er zijn heel veel manieren waarop je je wintersportvakantie buiten de drukke pistes kan doorbrengen. Heerlijk om van de rust te genieten, maar er kleeft een risico aan: lawines. Controleer daarom altijd voor vertrek de laatste berichtgeving over de risico’s op lawines.

Op de website van de European Avalanche Warning Services (EAWS) vind je een overzicht van alle lawineberichten in de Europese berggebieden. Op de site van de EAWS vind je lawineberichten van niet alleen de Alpenlanden, maar ook van de Scandinavische bergen, de Pyreneeën en Oost-Europa.

Het beste kun je de laatste lawineberichten controleren bij lokale experts. Ga ook niet zomaar buiten de pistes op pad zonder lokale gids. Zij kennen de bergen op hun duimpje en zijn vaak goed op de hoogte van de laatste berichten en de lokale omstandigheden in de bergen.

Lawineberichten in Duitsland

De lawineberichten in de Duitse Alpen worden verzorgd door de lawinenwarndienst Bayern.


Geen nieuwtjes, vakantietips of winacties meer missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, dan ontvang je elke week het beste van Bergwijzer in je mail! 

Meld je aan


Lawineberichten in Zwitserland

De lawineberichten in Zwitserland zijn samengebracht op één website die wordt beheerd door de organisatie SLF. De website van de SLF bevat een schat aan informatie, over lawines, wat je moet doen bij lawines en veel meer andere achtergrondinformatie. De laatste lawineberichten  zijn te vinden onder het kopje lawinenbulletin.

Lawineberichten in Oostenrijk

De lawineberichten in Oostenrijk worden regionaal uitgegeven. Dat betekent dat er lokale sites zijn waar je je op moet richten. Er is wel een website die een overzicht voor heel Oostenrijk geeft: www.lawinen.at 

Käntern

www.lawinenwarndienst.ktn.gv.at

Niederösterreich

In de winter van 2016-2017 is in Niederösterreich een proef gestart waarbij de lawineberichten ’s ochtends in plaats van ’s avonds gepubliceerd worden. Zo hopen de reddingsdiensten bergsporters beter van dienst te kunnen zijn bij het plannen van hun tocht.

www.lawinenwarndienst-niederoesterreich.at/

Oberösterreich

www.land-oberoesterreich.gv.at/

Salzburg

www.lawine.salzburg.at/

Steiermark

www.lawine-steiermark.at/

Voralberg

http://warndienste.cnv.at

Tirol

https://lawine.tirol.gv.at

Lawineberichten in Italië

De lawineberichten in Italië zijn vaak in het Italiaans opgesteld. De berichten worden vaak gepubliceerd in een pdf-bestand dat je moet downloaden. Controleer bij je zoektocht naar informatie daarom altijd even de datum van het bericht, anders heb je zo een verouderd lawinebulletin te pakken. Lawineberichten voor heel Italië vind je hier http://www.meteomont.gov.it/

Valle d’Aosta

http://www.meteomont.gov.it/

Piemonte

http://www.arpa.piemonte.gov.it/

Lombardia

http://www2.arpalombardia.it

Trentino

http://www.meteotrentino.it/

Friuli Venezia Giulia

http://www.regione.fvg.it

Veneto

http://www.arpa.veneto.it

Südtirol

http://www.provincia.bz.it

Lawineberichten in Frankrijk

In Frankrijk worden de sneeuw- en lawineberichten verzorgd door MeteoFrance, de meteorologische dienst. De site voor heel Frankrijk is www.meteofrance.com. Vanuit die websites kun je doorklikken naar pagina's van de verschillende Franse bergregio's.  

De Savoie

http://www.meteofrance.com/previsions-meteo-montagne/bulletin-avalanches/savoie/

Hautes Savoie

http://www.meteofrance.com/previsions-meteo-montagne/bulletin-avalanches/haute-savoie/ 

Isère

http://www.meteofrance.com/previsions-meteo-montagne/bulletin-avalanches/isere/

Hautes Alpes

http://www.meteofrance.com/previsions-meteo-montagne/bulletin-avalanches/hautes-alpes/

 

 

Meer inspiratie

Ben je beniewd naar hoe je langer met je rugzak doet?

Beniewd waarom Innsbruck zo populair is onder de jongeren?

Benieuwd hoe jouw schoenen langer mee kunnen gaan?

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie.