EHBO in de winter. Foto Menno Boermans

Weet jij wat je moet doen in een lawine?

EHBO in de winter. Foto Menno BoermansWie buiten de piste gaat tijdens de wintersport moet goed oppassen: een ongeluk zit in een bijzonder klein hoekje. Wanneer je ten val komt kan je eenvoudig je been breken, je kunt begraven worden door een lawine en onderkoeling ligt altijd op de loer. 

Bergredder Menno Boermans en Berggids Michiel Engelsman organiseren daarom namens Ascent Safety BV een EHBO-cursus speciaal gericht op off piste skiërs en snowboarders. Drie dagen lang oefen je aan de hand van korte theorielessen en realistische praktijkscenario’s hoe je op een juiste wijze hulp verleent aan gewonden.

Je leert levensreddend handelen bij een keur aan letsels. Je traint waar je op moet letten bij onderkoeling en ook hoe je de overlevingskansen van een lawineslachtoffer verhoogd. Hoe je een gebroken been of arm verzorgt, hoe je reanimeert, wat hoogteziekte is, hoe je met beperkte middelen een brancard maakt en hoe je optimaal samenwerkt met de professionele reddingsdienst.

Ook is er een oefening in het donker en wordt een sneeuwhol gemaakt. Deze kennis komt goed van pas mocht je ooit een keer in een noodgeval de nacht buiten moeten doorbrengen. Tot slot laten de docenten je kennis maken met de nieuwste veiligheidsmaterialen (zoals de lawine airbag) en wordt besproken wat er in je EHBO-kit thuis hoort.

Meer informatie: www.bergredding.nl

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Bergsport: 

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?

Monte Bianco di Courmayeur

Bijvoorbeeld de hoogste bergen van Italië?

Beniewd waarom Innsbruck zo populair is onder de jongeren?