onderzoek naar lawines

Wetenschappers veroorzaken lawine in Wallis

Met donderend geweld kwam een grote massa sneeuw naar beneden in de Vallée de la Sionne in het Zwitserse Wallis. Wetenschappers keken toe hoe een mast vol wetenschappelijke instrumenten geraakt werd door de vijfhonderd meter brede sneeuwmassa. En ze waren tevreden, want dat was precies de bedoeling.

Grootste kunstmatige lawine

De lawine die de wetenschappers op 8 maart ontketenden, was de grootste kunstmatige lawine sinds 11 jaar.  De sneeuwmassa was maar liefst vijfhonderd meter breed en legde tweeënhalve kilometer af voordat hij op de bodem van het dal tot stilstand kwam. Onderweg trof de lawine een met meetapparatuur uitgeruste zendmast en werd de lawine met warmtecamera’s en laserapparatuur geobserveerd. De lawine werd ook vanuit een helikopter gefilmd.

Kunstmatige lawine zeldzaamheid

De lawineberichten lijken het tegenovergestelde te zeggen, maar het gebeurt niet vaak dat wetenschappers in staat zijn om zo’n grote kunstmatige lawine te veroorzaken en te observeren. Om een experiment zoals deze te laten slagen, moeten er veel factoren samenkomen. Wetenschappers zijn afhankelijk van de hoeveelheid sneeuw en de opbouw van de sneeuwlagen, maar ook van het weer. Het zicht moet goed genoeg zijn voor alle camera’s waarmee de lawine geobserveerd wordt. Wel zijn er vaak natuurlijke lawines. Ook die kunnen natuurlijk een bijdrage leveren aan het onderzoek, maar dan zijn alle variabelen in het onderzoek een stuk minder goed vast te leggen.

Onderzoek naar lawines

De Vallee de la Sionne is sinds de winter van 1997/1998 een testgebied waar wetenschappers onderzoek doen naar lawines. Met de gegevens van dat onderzoek kunnen wetenschappers inschattingen maken over de kracht van lawines, maar ook over de lengte van de lawine en de omstandigheden waarin lawines ontstaan. Daarmee kunnen weer maatregelen genomen worden om mensen beter te beschermen bij lawinegevaar.  

Meer weten over het onderzoek naar lawines? Kijk dan eens op de site van het WSL-Institut für Schnee- und Lawinenforschung

Meer inspiratie

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?

Lees hier alle informatie over de vijf hoogste watervallen van de alpenlanden 

Beniewd waarom Innsbruck zo populair is onder de jongeren?

Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 19,95)