Wijzigingen lawineberichten Oostenrijkse reddingsdienst

De lawinewaarschuwingen in Oostenrijk gaan veranderen. Het moment waarop de lawineberichten worden gepubliceerd is voortaan niet meer ’s ochtends, maar ’s avonds. Zo zijn toerskiërs en sneeuwschoenwandelaars beter in staat hun tocht van te voren te plannen.

Minder ongelukken door betere tochtplanning

Op dit moment wordt de actuele informatie over de sneeuwomstandigheden ’s ochtends gepubliceerd. Het grote nadeel daaraan is, dat sneeuwschoenwandelaars en toerskiërs pas kort voor vertrek actuele informatie op kunnen vragen. Het goed plannen van een tocht kan daardoor op een haastklus uitlopen, met alle nadelige gevolgen van dien. Om skiërs en wandelaars beter van dienst te kunnen zijn, hebben de Oostenrijkse lawinediensten besloten het publicatiemoment te veranderen. Daardoor hopen de reddingsdiensten dat toerskiërs en sneeuwschoenwandelaars hun tochten beter kunnen voorbereiden en dat er dus minder ongelukken gebeuren.

Test in Niederösterreich

Het komende wintersportseizoen wordt het nieuwe publicatiemoment in Niederösterreich getest. Als de nieuwe situatie bevalt, gaat het nieuwe publicatiemoment waarschijnlijk ook in de andere Oostenrijkse deelstaten gelden.

Meer en betere lawine-informatie

De lawineinformatie gaat ook beter worden, kondigen de Oostenrijkers aan. Deze maand loopt het project ALARM af. Daarin is getest met nieuwe computermodellen, waarin de opbouw van de sneeuwlaag, de sneeuwhoogte en dergelijke zaken op een nieuwe manier in zijn berekend. Met die informatie hopen de lawinediensten een betere inschatting van het risico op lawines te kunnen geven.

Bron: Skiinformatie.nl en Orf.at

Meer inspiratie

Lees hier hoe je heerlijk kan nagenieten van de zomer

Mee naar het Sarntal

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Monte Bianco di Courmayeur

Bijvoorbeeld de hoogste bergen van Italië?