Wijzigingen lawineberichten Oostenrijkse reddingsdienst

De lawinewaarschuwingen in Oostenrijk gaan veranderen. Het moment waarop de lawineberichten worden gepubliceerd is voortaan niet meer ’s ochtends, maar ’s avonds. Zo zijn toerskiërs en sneeuwschoenwandelaars beter in staat hun tocht van te voren te plannen.

Minder ongelukken door betere tochtplanning

Op dit moment wordt de actuele informatie over de sneeuwomstandigheden ’s ochtends gepubliceerd. Het grote nadeel daaraan is, dat sneeuwschoenwandelaars en toerskiërs pas kort voor vertrek actuele informatie op kunnen vragen. Het goed plannen van een tocht kan daardoor op een haastklus uitlopen, met alle nadelige gevolgen van dien. Om skiërs en wandelaars beter van dienst te kunnen zijn, hebben de Oostenrijkse lawinediensten besloten het publicatiemoment te veranderen. Daardoor hopen de reddingsdiensten dat toerskiërs en sneeuwschoenwandelaars hun tochten beter kunnen voorbereiden en dat er dus minder ongelukken gebeuren.

Test in Niederösterreich

Het komende wintersportseizoen wordt het nieuwe publicatiemoment in Niederösterreich getest. Als de nieuwe situatie bevalt, gaat het nieuwe publicatiemoment waarschijnlijk ook in de andere Oostenrijkse deelstaten gelden.

Meer en betere lawine-informatie

De lawineinformatie gaat ook beter worden, kondigen de Oostenrijkers aan. Deze maand loopt het project ALARM af. Daarin is getest met nieuwe computermodellen, waarin de opbouw van de sneeuwlaag, de sneeuwhoogte en dergelijke zaken op een nieuwe manier in zijn berekend. Met die informatie hopen de lawinediensten een betere inschatting van het risico op lawines te kunnen geven.

Bron: Skiinformatie.nl en Orf.at

Meer inspiratie

Wandel door de prachtige dalen, leer de tradities en gebruiken en geniet van het adembenemende uitzicht.

Van 30 september tot 20 oktober profiteer je van scherpe aanbiedingen en vele gratis mogelijkheden voor kinderen t/m 15 jaar!

Speciale aanbieding Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine voor slechts €22,50 + 3 cadeaus!

Liefhebbers van adventure-sports opgelet: bezoek Lleida met méér dan 200 bedrijven en ruim 50 verschillende activiteiten te land, te water en in de lucht. (foto ©Oriol Clavera)

Ontdek alle (berg)wandelpaden van de Pyreneeën en het achterland van Lleida.
(foto © Jordi Pou)

Reis met Fjord Line naar Noorwegen en beklim de hoogste bergen!