Credits foto: Simone Moro

Winterbeklimming 'Killer Mountain' Nanga Parbat

 Simone MoroBergbeklimmers Simone Moro en David Goettler willen de eerste klimmers zijn die de top van de Pakistaanse Nanga Parbat bereiken in de winter. Samen met de K2 is de Nanga Parbat namelijk de enige berg van meer dan 8000 meter die nog nooit in dit jaargetijde is bedwongen.

Moro en Goettler (The North Face-team) hebben hun basiskamp gevestigd op 5000 meter hoogte. Het is winter, en de temperatuur in deze tijd van het jaar ligt constant op -40 graden Celcius. Ze zijn in december 2013 begonnen met de expeditie en blijven nog twee maanden op de berg, die ook wel Killer Mountain wordt genoemd omdat hij zo moeilijk te beklimmen is.

Moeilijke berg

Sinds 1988 zijn er 29 pogingen geweest om in de winter Pakistaanse bergtoppen van 8000 meter te bereiken. Zestien daarvan waren gericht op de Nanga Parbat met zijn 8125 meter, maar het is geen enkele expeditie gelukt hun reis naar de top succesvol af te sluiten. Volgens Simone Moro is de kans dat deze expeditie daar wel in slaagt twintig procent.

Klimervaring

En Moro kan het weten, want hij heeft eerder drie bergen beklommen van boven de 8000 meter. Hij is te beschouwen als winterexpert en hanteert een minimalistische alpine benadering. Voor Goettler is het zijn eerste poging om een top van 8000 meter in de winter te bereiken. Hij wil de eerste Duitse klimmer zijn die deze prestatie levert. 

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen

Edelweiss

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Lees hier hoe jij jouw veldfles goed schoon houdt

Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.