Skigebied zonder skiliften

Wintersportgebied zonder liften?

Het wintersportoord Aspen is een van de bekendste wintersportplaatsen van de Verenigde Staten. In de bergen rondom de stad liggen een paar van ’s werelds beroemdste skipistes en die trekken elke winter talloze wintersporters.

Je zou verwachten dat Aspen daarmee jaarlijks tonnen investeert in skiliften die nóg sneller gaan en nóg meer mensen nóg gemakkelijker naar boven brengen. Maar juist het tegendeel gebeurt. In Aspen wordt nagedacht over een skigebied dat van alle gemakken is voorzien, behalve liften.

Het idee is om een wintersportgebied te ontwikkelen waar bijvoorbeeld wel gewerkt wordt aan lawinepreventie en sneeuwkwaliteit, maar waar je als skiër tegelijk dat echte back country gevoel kan ervaren. En dat zonder alle drukte en lawaai van skiliften en drukke bergstations.

Skiën zonder liften

Volgens de bedenkers van het plan raken skiërs uitgekeken op de ‘gewone’ pistes. De skisport is volgens hen sinds de introductie van de snowboards en de fun parks niet echt meer veranderd, en daarom mensen zijn volgens hen dus op zoek naar iets nieuws. En dat zien ze terug in de toenemende populariteit van back country skiën, maar ook van toerskiën, sneeuwschoenwandelen en andere wintersporten waarbij je zonder lift naar boven gaat. Met het nieuwe skigebied zouden al deze back country-liefhebbers ’s winters veel beter aan hun trekken kunnen komen. En dankzij alle voorzieningen is back country skiën daarmee niet alleen meer voor doorgewinterde wintersporters, maar ook voor beginners die hun eerste meters op de toerski maken.

Ook voor wandelaars

Het nieuwe skigebied brengt niet alleen voordelen voor wintersporters. Ook in de zomer zouden bergvakantiegangers kunnen profiteren van het nieuwe gebied. Als de routes sneeuwvrij zijn, zijn ze immers ook prima voor wandelaars.  

Meer inspiratie

Lees hier alle informatie over de vijf hoogste watervallen van de alpenlanden 

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen

Lees hier een stukje berg geschiedenis

De Nieuwe Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 17,95)