Zes Franse skiërs in Alpen omgekomen door lawine

Zes Franse skiërs zijn dit weekend in de Franse Alpen om het leven gekomen. De lichamen van de skiërs werden gevonden nadat zij waren verrast door een enorme lawine, dat meldt de speciale gendarmerie voor het hooggebergte. Het is het zwaarste skiongeluk in de Franse Alpen in jaren.

Ervaren skiërs

De zes ervaren skiërs, vier mannen en twee vrouwen in de leeftijd van 58 tot 73 jaar, waren allen lid van een alpenclub. Zaterdagmorgen begonnen zij aan een ski-tocht in het Franse departement Hautes-Alpes, een toeristisch gebied. Bij het massief van Queyras, ten zuidoosten van de plaats Briançon werden meegesleurd door een grote lawine. Toen zij niet terugkwamen in Ceillac, sloegen bezorgde naasten alarm.

Met achttien man, twee honden en een helikopter werd vervolgens gezocht naar de personen. Drie van de lichamen werden zaterdagnacht op zo’n 2.500 meter hoogte teruggevonden. Toen moest de zoektocht echter gestaakt worden vanwege de slechte weersomstandigheden. De overige drie lichamen werden zondag geborgen. Zij werden gevonden met behulp van hun lawinepieper.

Aanzienlijk lawinerisico

Het is nog niet zeker waardoor de lawine veroorzaakt werd. Een Engelse medium bericht dat aangenomen wordt dat de skiërs zelf de lawine in gang hebben gezet toen zij onder de Couloir de Marnelle waren op een helling van 45 graden. Hier werden zij geraakt door een 300 meter brede muur van ijs die zo’n 800 meter naar beneden gleed. Op het moment van vertrek was de hemel helder en werd het lawinegevaar geschat op drie op een schaal van vijf, wat betekent dat de kans op een lawine ‘aanzienlijk’ is.

Al 17 doden

Dit is niet het eerste incident in de Franse Alpen dit jaar. Afgelopen vrijdag vielen er ook al twee doden in het gebergte. Toen kwam een Franse vrouw om als gevolg van een lawine en een Brit door een val. De dag ervoor waren twee verdwenen skiërs teruggevonden. Ook zij waren door een lawine getroffen. Autoriteiten waarschuwden al voor lawinegevaar door de hevige sneeuwval van de afgelopen dagen. Tot dusverre zijn er in Frankrijk in het huidige wintersportseizoen zeker zeventien mensen omgekomen door lawines. Eerder deze maand kwamen in het Oostenrijkse gedeelte van de Alpen een Nederlander en twee Amerikanen om. Elk jaar sterven ongeveer dertig mensen in de Alpen als gevolg van een lawine of skiongeluk.

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Bergsport: 

Mee naar het Sarntal

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Beniewd waarom Innsbruck zo populair is onder de jongeren?

Opzoek naar de makkelijkste manier om door de bergen te reizen?

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen