wintersport zonder sneeuw

Zo geniet je van een wintersportvakantie zonder sneeuw

Het weer in de bergen is grillig, dat weten we. Dat geldt ook voor het weer in de winter. Zo heb je te maken met een flinke sneeuwdump, zo smelt alles: sneeuw voor de zon. Vervelend, als dat net voor je wintersportvakantie gebeurt. Hoe kun je dan nog een leuk tijd maken van je wintersportreis?

Annuleer niet meteen

De weken voorafgaand aan je wintersportvakantie zie je op sociale media en op het nieuws alleen maar plaatjes van bruine hellingen waarboven stoeltjesliften werkloos regen op staan te vangen. Geen bemoedigende plaatjes en uitermate slecht voor de voorpret voor je wintersportvakantie. Dan je reis maar annuleren? Nee! Niets is zo veranderlijk als het weer. Een weersvoorspelling van een week van tevoren heeft een vrij grote foutmarge. Kortom: het weer kan nog omslaan en er kan nog een pak sneeuw vallen. Maar ook als dat pak sneeuw niet valt, kun je je nog vermaken!

Wandelschoenen mee

Wandelen is al in opkomst als wintersport, maar ook als er geen sneeuw ligt, zijn de winterwandelroutes vaak prima te belopen. Wandelend ben je toch lekker actief buiten bezig, in de frisse lucht en kun je toch nog genieten van de landschappen om je heen. En je komt ook nog eens op plekken waar je skiënd of snowboardend niet zo 1-2-3 kan komen. 

Pak de fiets

Steeds meer skigebieden, vooral de gebieden die wat lager liggen, krijgen steeds vaker te maken met wisselende of ronduit slechte sneeuwcondities. En daar spelen ze gelukkig op in. Bijvoorbeeld door een aantal mountainbikes paraat te hebben voor als het weer tegenzit. In plaats van met de ski’s kun je dan op de fiets downhill. Dat betekent overigens niet dat je eerst kilometers tegen de hellingen op moet fietsen. Want de liften kunnen jou en je fiets vaak ook omhoog brengen. 

Rodelen

Toch nog een beetje glijpret hebben? Ga dan naar een rodelbaan. Op veel plekken vind je rodelbanen die het hele jaar rond, dus zowel ’s zomers als ’s winters open zijn. 

Laat je verwennen

Op veel plekken vind je heerlijke zwembaden die zijn uitgerust met allerlei wellness- faciliteiten. Veel van die wellness-faciliteiten maken gebruik van lokaal bronwater. Kortom: je kan er een heerlijke verfrissende of juist warme duik nemen in lokaal mineraalwater! Als je het helemaal luxe wil maken, laat je je ook nog eens goed masseren. Overigens ook een aanrader als er wel sneeuw ligt, maar dan om de vermoeide spieren even te laten verzorgen na de inspanningen op de piste. 


Meer lezen over wintersport? SNOW explorer is hét magazine voor avontuurlijke wintersporters die graag willen ontdekken en willen genieten van cultuur, natuur en bezienswaardigheden. In nummer 2 van winterseizoen 2022-2023 ontdekken we vijf heerlijke winterse kuuroorden voor je. 

Bestel een los nummer neem een abonnement 


Cultuursnuiven

Leer je favoriete wintersportgebied wat beter kennen en bezoek de steden en dorpen in de omgeving voor een beetje cultuur. Veel wintersportgebieden liggen in landstreken met een lange en boeiende geschiedenis. In veel dorpen vind je een klein museum over de lokale geschiedenis en in grotere steden vind je -vanzelfsprekend- ook wat meer algemene musea. Daarnaast zijn er ook vaak kastelen te vinden die een bezoekje waard zijn. Kijk eens rond bij de lokale VVV voor leuke tips. Nog een voordeel voor als het regenachtig is: in zo’n museum of kasteel ben je lekker droog. 

Goed eten

Bij een bezoekje aan een stad hoort natuurlijk ook lekker eten in een goed restaurant met lokale specialiteiten. Dat kan trouwens op meer plekken dan alleen in een restaurant. Bezoek eens een lokale wijn- of kaasboer. Daar kun je vaak heerlijke streekproducten kopen. Laat het je smaken! 

Ander skigebied

Soms loont het om net even wat verder te kijken. Wellicht ligt er aan de andere kant van de bergkam of in een naburig skigebied wél genoeg sneeuw om van te genieten.   
 

Meer inspiratie

Benieuwd hoe jouw schoenen langer mee kunnen gaan?

Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.

Beniewd waarom Innsbruck zo populair is onder de jongeren?