Zorgen om Zwitserse gletsjers

Zorgen om Zwitserse gletsjers

In Zwitserland viel nog nooit zo weinig sneeuw als het afgelopen jaar. De gletsjers smelten dan ook op een verontrustend tempo, blijkt uit een Zwitsers onderzoek. Hoewel dit allemaal niet heel vrolijk nieuws is, hebben archeologen wel een kans om hier bijzondere schatten te vinden. Maar ook dat is een race tegen de klok.

Omdat het ijs dat smelt in de gletsjers al duizenden jaren oud is, zijn ook de ontdekking die worden gedaan, net zo oud als het ijs. Onlangs deden de archeologen nog bijzondere sporen in de bergen. Het blijkt dat al 9500 jaar gelden jagers en verzamelaars hier op zoek zijn geweest naar kristallen.  Dit soort vondsten wordt steeds vaker gedaan, vooral door de klimaatverandering. Daardoor is een hele nieuwe vorm van archeologie aan het ontstaan: gletsjerarcheologie. Maar de archeologen vieren geen feest. Doordat de gletsjers zo snel smelten, moeten zij een race tegen de klok houden. De enige reden dat zo veel vondsten duizenden jaren lang bewaard blijven in de gletsjers, is het gletsjerijs. Zodra het ijs gesmolten is, vergaan de voorwerpen die in het ijs lagen ook. Soms al binnen enkele dagen.

Verdwijning van de gletsjers

Het afgelopen jaar is het volume van de Zwitserse gletsjers met 2% afgenomen. Hoewel dat niet veel anders is dan de snelheid waarmee gletsjers in de afgelopen tien jaar smolten, baart het onderzoekers wel zorgen. Om een idee te krijgen van hoe veel water er uit de gletsjers weg is gestroomd: Uit een studie van de ETH-universiteit van Zurich blijkt dat als de uitstoot van broeikasgassen niet wordt teruggedrongen, dat 95 procent van de Zwitserse gletsjers met zal verdwijnen voor het jaar 2100. Vorig jaar droegen de Zwitsers een gletsjer al symbolisch ten grave.


Geen nieuwtjes, vakantietips of winacties meer missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of volg ons op Facebook


Eerder schattenvondst

In de afgelopen jaren zijn er al meerdere schatten gevonden in de smeltende gletsjers. Zo werd in de warme zomer van 2003 een volledig vliegtuig gevonden. Het Duitse vliegtuig had in 1941 een noodlanding moeten maken waardoor het uiteindelijk in de Dreiherrnspitze is beland. Lees hier voor meer over de schatten in de gletsjers.

Meer inspiratie

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 19,95) 

Ben je beniewd naar hoe je langer met je rugzak doet?