zwarte zaterdag ontwijken

Zwarte zaterdag ontwijken?

Na een jaar met nauwelijks vakanties, zou het zo maar kunnen dat ze er dit jaar weer zijn: Zwarte Zaterdagen, waarop de Europese snelwegen vollopen met vakantieverkeer. Hoe ontwijk je de grootste files?

Veel mensen willen het liefst zo rustig mogelijk richting hun vakantie rijden en de zwarte zaterdagen ontwijken. De makkelijkste manier om Zwarte Zaterdag te ontwijken, is door simpelweg niet op zaterdag de weg op te gaan. Stap 1 is dus uitvinden wanneer die zwarte zaterdag is. Maar dan ben je er nog niet, want hoewel we het vaak over een Zwarte Zaterdag hebben, zijn ’s zomers eigenlijk alle zaterdagen druk. Dan kun je dus maar beter niet op de grote snelwegen zijn, al dat is soms makkelijker gezegd dan gedaan. Afhankelijk van je eigen agenda én de beschikbare plekken op je vakantiebestemming, heb je soms maar weinig keus.  Wat dan?

Wanneer vertrek je?

Niet doen: extra vroeg vertrekken. Je bent dan wel vroeg uit Nederland of België weg en vermijdt de files dicht bij huis voor, maar tegen de tijd dat je in het zuiden van Duitsland of in in Frankrijk aankomt, gaat daar iedereen de weg op en rij je dus alsnog de files in. En dat terwijl je er dan al een aantal uur autorijden op hebt zitten en moe begint te worden. En dan moet de dag eigenlijk nog beginnen. Oftewel: als jij in de eerste files terechtkomt, weet je bijna zeker dat het alleen maar nóg drukker gaat worden.

Wel doen: wat later vertrekken. Dan gebeurt namelijk het omgekeerde. De grote massa is al ver voor je uitgereden en tegen de tijd dat jij bij de grootste fileknelpunten aankomt, is de drukte met een beetje geluk al over het hoogtepunt heen. Je zal vast nog wel een file tegenkomen, maar als jij achteraan sluit, kan het bijna alleen nog maar rustiger worden. Nog een groot voordeel: je hebt de hele ochtend lekker rustig aan kunnen doen. Laatste check of je alles bij je hebt, normaal ontbijten, misschien eerst nog een beetje uitslapen. Heerlijk! Red je het niet in één lange rit? Plan dan een extra overnachting. Dat is dan geen hinderlijke onderbreking, maar al deel van je vakantie en dan zie je onderweg wat meer van de wereld dan alleen maar asfalt en vangrails.

Van tevoren je route plannen

Wel doen: Je route van tevoren wel een beetje voorbereiden. Voorzie je navigatieapparatuur van de laatste updates. Maar bestudeer de route ook alvast. Probeer de belangrijkste knooppunten en afslagen zo veel mogelijk te onthouden, zodat je weet waar je alvast links of rechts moet aanhouden.

Niet doen: Bij een file de eerste afrit te pakken en via lokale wegen de file voorbij te rijden. Maar of dat sneller is? Op die lokale wegen krijg je te maken met lokaal verkeer dat écht niet altijd doorrijdt. En dan hebben we het nog niet over alle verkeerslichten die je onderweg tegen kan komen. Dreig je een file in te rijden? Kijk dan of je kan achterhalen waar de file door veroorzaakt wordt én hoe de wegen in de omgeving zijn. Is er een opstopping door werkzaamheden of op een druk knooppunt? Dan is het soms beter om in de rij te blijven staan, want de omweg kan soms net zo langzaam zijn. Weet je meteen waarom je die route goed moet bestuderen.

Zorg ervoor dat je alles hebt

Wel doen: de juiste tolvignetten en -badges van tevoren kopen. Een bron van files zijn de tolpoorten die je op veel plekken tegenkomt. Maar de tijden van wachten voor de slagboom terwijl er iemand een paar rijen voor je in het onderste van de portemonnee op zoek moest naar een paar muntjes, zijn voorbij. Je je al thuis voorbereiden op de passage van de tolpoorten en dat scheelt vaak behoorlijk wat wachttijd. Hetzelfde geldt natuurlijk ook voor eten en drinken in de auto. En moet je even tanken of wil je een rustplaats, rij dan een klein stukje verder van de weg af. Een paar kilometer verderop vind je vaak óók nog rustplaatsen en tankstations waar het vaak veel rustiger is.

Niet doen: alles aan de grens regelen. Natuurlijk het kan, en zeker als je op de bonnefooi op pad wil, kan je vaak aan de grenzen je tolvignetten en dergelijke kopen. Maar zeker op de échte Zwarte Zaterdagen is de kans dat je dan al op een afrit in de file terechtkomt.

Meer inspiratie

Beniewd waarom Innsbruck zo populair is onder de jongeren?

Lees hier hoe jij jouw veldfles goed schoon houdt

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen

Lees hier hoe je heerlijk kan nagenieten van de zomer