Zwarte Zaterdag

Zwarte zaterdag op weg naar de Bergen

Elke zomervakantie is het weer raak en loopt het vast op de Europese wegen. Op een aantal dagen, vaak zaterdagen, zijn de files extra lang: de Zwarte zaterdagen.

Op Zwarte zaterdag kun je de Europese snelwegen maar beter vermijden. Op veel plekken in Europa staan er dan urenlange files. Met een beetje pech ook nog in de hitte. De Zwarte zaterdagen liggen vaak aan het begin en einde van de grote vakantieperiodes. Dan trekken de meesten eropuit om op vakantie te gaan, of keren weer terug. Op zulke extreem drukke dagen, kun je dus maar beter niet op de weg zitten. Maar wanneer vallen die?

In verschillende landen vallen de vakantieperiodes verschillend. De beruchte Zwarte zaterdagen kunnen dus in verschillende landen op verschillende dagen vallen. Hieronder een overzichtje van de (verwachte) Zwarte zaterdagen. Let wel, dit zijn slechts verwachtingen. Controleer dus altijd vlak voor vertrek de situatie op de weg en pas je route aan als het er naar uit ziet dat je in een urenlange file terecht dreigt te komen.Zwarte Zaterdag


Geen nieuwtjes, vakantietips of winacties meer missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of volg ons op Facebook


Zwarte zaterdag in Frankrijk

Zwarte Zaterdag in Frankrijk is berucht. Eigenlijk zijn alle zaterdagen in juli en augustus in Frankrijk druk. Advies is daarom eigenlijk om op zaterdagen sowieso de snelwegen te mijden. Extra drukte wordt verwacht op 30 juli, 5 augustus, 19 augustus en 26 augustus. Het weekend om die dagen heen, de vrijdagen en de zondagen dus, zijn ook erg druk.

Meer weten? Bison Futé heeft een uitgebreide kalender met alle drukke dagen en biedt alternatieve routes.

Zwarte zaterdag in Duitsland

Ook het zomerverkeer in Duitsland kan berucht zijn, maar dan vooral om de Baustelle, de werkzaamheden. Hier geen echte Zwarte zaterdagen, maar wel drukke periodes in vooral juli en augustus. Ook de grensovergangen, bijvoorbeeld met de Alpenlanden, kunnen druk zijn. 

Meer weten? De ADAC heeft een Stauprognose voor de komende dagen, met daarbij een overzichtje van de grootste werkzaamheden.

Zwarte zaterdag in Zwitserland

In Zwitserland kan het ook behoorlijk druk worden. Vooral passen en tunnels zijn knelpunten, en de wegen rondom grote steden natuurlijk. Vooral de Gotthardtunnel is berucht. Als je door die tunnel moet, sta je bijna gegarandeerd in de file. In zekere zin zijn alle zaterdagen van eind juli tot eind augustus extreem druk.

Meer weten? De TCS heeft hier meer prognoses voor de drukte.  

Zwarte Zaterdag

Zwarte zaterdag in Oostenrijk

Ook in Oostenrijk zijn vooral bergpassen en tunnels de grote knelpunten. Daar kan de wachttijd snel oplopen. Drukke dagen zijn de zaterdagen in juli en augustus. Vooral in augustus kunnen de hele weekenden druk zijn. In 2023 moeten je ook rekening houden met de de sluiting van de Arlbergtunnel.

Meer weten? Op de site van de ÖAMTC kun je voor jouw reisdagen een verkeersprognose opvragen.

Zwarte zaterdagen in Italië

Net als Frankrijk kent Italië ook echt Zwarte zaterdagen. Voor 2023 zijn 29 juli, 5 en 12 augustus de dagen die je écht niet door Italië wil rijden. Ook het laatstwe weekend van augustus wordt het dringen op de wegen. Maar ook voor Italië geldt eigenlijk dat het in juli en augustus op alle zaterdagen gewoon topdrukte verwacht wordt is en dat je op vrijdag en zondag ook al wat van zal merken.

Meer weten? Op de site van Autostrade kun je informatie vinden over de toestand op de wegen. Veel informatie is echter alleen in het Italiaans beschikbaar. Hier kun je wel een (Engelstalig) overzicht van geplande werkzaamheden vinden. 

Voorbereid de file in

Ook al plan je je reisdagen om de Zwarte zaterdagen heen, het is helaas niet altijd mogelijk om de files te ontwijken. Zorg ervoor dat je bent voorbereid op een uurtje langer in de auto. Een koeltasje met wat eten en drinken is altijd fijn, zeker als het warm is. En een extra dekentje voor als het juist koud is, is ook geen overbodige luxe als je lang stilstaat en stilzit. Kijk goed naar het weerbericht voor onderweg en zorg voor die extra’s in de auto!

 

 

Meer inspiratie

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?

Edelweiss

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Lees hier hoe jij jouw veldfles goed schoon houdt