skiën als schoolvak

Zwitserland maakt van skiën een schoolvak

Skiën als schoolvak, dat is de droom van elke wintersportliefhebber. In Zwitserland wordt die droom voor veel schoolkinderen misschien wel werkelijkheid. In Wallis gaan stemmen op om van skiën een schoolvak te maken.

Geloof het of niet, steeds minder Zwitsers gaan jaarlijks de piste op, tot grote zorg van veel van hun wintersportminnende landgenoten. Die vrezen niet alleen een terugval in de inkomsten uit de wintersportgebieden, volgens hen is de wintersport ook een deel van de cultuur, die bewaard moet blijven. Door van skiën een schoolvak te maken, hopen de initiatiefnemers de jeugd weer enthousiast te krijgen voor de skisport. En dus is het plan om nog dit kalenderjaar de winterse gymlessen van de sporthal naar de skipiste te verplaatsen.

Ski-cultuur bewaren

Dat is hard nodig, want het enthousiasme over skiën neemt af. Volgens de Zwitsers is dat vooral te wijten aan de klimaatcrisis, steeds duurdere dagkaarten voor de skipistes en omdat er steeds meer mensen in Zwitserland wonen die niet met wintersport zijn grootgebracht. Door kinderen verplicht te laten skiën, hopen de initiatiefnemers van het plan dat de kinderen weer enthousiast worden voor het skiën en de Zwitserse ski-cultuur bewaard blijft.

Regering en skigebieden enthousiast

De Zwitserse regering is enthousiast over het plan en heeft besloten het project eenmalig met meer dan twee miljoen Zwitserse Franc te ondersteunen. Ook de Walliser skigebieden ondersteunen het plan, door de toegang van de skigebieden en de huur van materiaal goedkoop aan te bieden aan de schoolgroepen.

Ook in Oostenrijk zijn er initiatieven om kinderen via school kennis te laten maken met wintersport.

 

Meer inspiratie

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Opzoek naar de makkelijkste manier om door de bergen te reizen?

Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!