Vignet en tomtom met haarspeldbochten

Zwitsers autobahnvignet wordt een stuk duurder

Vignet en tomtom met haarspeldbochtenVakantiegangers naar Italië of Zwitserland zullen voortaan duurder uit zijn. In Zwitserland is nu de discussie gaande over een prijsstijging van het autobahnvignet dat verplicht is voor alle Zwitsere autosnelwegen. De Bondsraad wil de prijs voor het vignet verhogen naar 100 frank. De Nationale raad heeft het voorstel echter verworpen en stelt een compromis voor. De Kamerleden willen dat de prijs van 40 frank naar 70 frank gaat.

Als reden geeft de Zwitserse overheid dat het extra geld dat binnen zou komen, nodig is voor de financiering van de infrastructuur. Met de prijsstijging zou er zo'n 150 miljoen frank bovenop het huidige bedrag binnen komen. Vrijwel alle partijen beamen dat er meer geld nodig is voor het wegennet. Alleen de Zwitserse Volkspartij betoogde tevergeefs de prijs van het vignet hetzelfde te houden, volgens hen kan de infrastructuur prima worden bekostigd met de huidige financiën. Daar tegenover beweerde Christen-Democraat Viola Amherd dat zelfs met een prijs van 100 frank voor het Autobahnvignet, rijden op de Zwitserse snelweg goedkoper is dan rijden in het buitenland.

De prijsstijging van het autobahnvignet gaat er dus sowieso komen, de vraag is alleen of het bij 70 frank blijft of nog verder stijgt naar 100 frank.

Voor alle Zwitserse autosnelwegen is het autobahnvignet verplicht. Aanhangers en caravans hebben een eigen vignet nodig. Deze zijn verkrijgbaar bij de ANWB, aan de Zwitserse grens en in Zwitserland bij tankstations en postkantoren.

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Lees hier handige tips voor het wandelen in de bergen

Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Opzoek naar de makkelijkste manier om door de bergen te reizen?

Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.