Glacier Ride Zermatt

Zwitsers vestigen record met hoogste 3s-kabelbaan ter wereld

Na twee en een half jaar bouwen is de hoogste bouwplaats ter wereld gesloten voor bouwvakkers en open voor het publiek. Met de Matterhorn Glacier Ride heeft Zermatt er een nieuwe attractie bij en kunnen bergliefhebbers nog sneller naar de Klein Matterhorn.

De nieuwe kabelbaan is voor de Zwitsers een prestatie van formaat. Onder bijzonder zware omstandigheden moest op bijna 4000 meter boven zeeniveau een compleet bergstation worden aangelegd. Soms liepen de temperaturen terug tot -32 graden celcius, en de sneeuwrijke winter van 2017-2018 maakte de bouw niet bepaald makkelijker.

Uitzicht op gletjserparadijs

De nieuwe lift brengt passagiers in negen minuten vanuit het dal bij Trockener Steg naar boven. Dankzij die snelheid en de capaciteit van de gondels, horen de wachtrijen in het dal tot het verleden. Wie mee naar boven gaat, kan negen minuten lang genieten van een prachtig uitzicht op de bergwereld rondom de Matterhorn, maar ook van de gondels zelf. Die zijn namelijk behoorlijk luxe. Er zijn zelfs vier zogeheten Crystal ride-gondels, die zijn uitgevoerd met echte kristallen van Svarovski en een (deels) glazen vloer, waardoor je een uniek uitzicht hebt op de gletsjer tweehonderd meter onder je voeten.

De opening van de nieuwe bergbaan, op 29 september, werd opgesierd door een stunt van koorddanser Freddy Nock, die een stuk over de nieuwe kabels liep.

3S-baan

Een 3S-baan is een type kabelbaan die verschillende handige onderdelen van verschillende types kabelbanen combineert. De gondels van een 3S-baan glijden over een vaste kabel, terwijl ze voort worden getrokken door een trekkabel. Dit type kabelbaan is snel, relatief energiezuinig en stabiel, en er de gondels hebben ook een hoge capaciteit.  

Photograph © Marc Kronig - Zermatt.ch

Meer inspiratie

Ook leuk om te lezen: 

Landen en gebieden: 

Mee naar het Sarntal

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?

Ben je beniewd naar hoe je langer met je rugzak doet?

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?