Zwitserse Wildhorn in Berner Alpen 170 jaar geleden beklommen

In het westelijke gedeelte van Berner Oberland, Zwitserland, ligt de Wildhorn met een hoogte van 3.248 meter. De berg is onderdeel van de grens tussen de kantons Wallis en Bern. Het uitzicht vanaf de top biedt een panorama van alle hoge bergen tussen Chamonix en Zermatt. De Wildhorn is 170 jaar geleden voor het eerst beklommen.

Tungelgletsjer

Op de oostkant van de Wildhorn liggen twee gletsjers: Glacier des Audannes en Glacier de Ténéhet. De Tungelgletsjer heeft zijn oorsprong op de noordoostkant van de berg liggen. Ten noorden van de Wildhorn stroomt het water de Rijn in, naar de Noordzee, terwijl het water in het zuiden behoort tot de Rhône vallei. De enige met ijs bedekte berg die nog westelijker ligt dan de Wildhorn is de Sommet des Diablerets (3.210 m).

Swiss Alpine Club (SAC)

De Wildhorn werd voor het eerst beklommen door de Zwitserse bergbeklimmer Gottlieb Samuel Studer in gezelschap van twee gidsen, Iffingen en M. Schäppi. Op 10 september 1843 bereikten zij als eersten de top van de drieduizender in de Berner Alpen. Samen met de geoloog Theodor Simler en Dr. Melchior Ulrich richtte Studer op 19 april 1863 de Swiss Alpine Club (SAC) op.  Studer was ook betrokken bij drie andere eerste beklimmingen, namelijk die van de Rinderhorn (3.448 m), Gross Wannenhorn (3.906 m) en de Pizzo Campo Tencia (3.072 m).

Beklimming Wildhorn

De Wildhorn is een populaire bestemming bij bergbeklimmers omdat de meeste routes niet gevaarlijk en niet moeilijk zijn. De meeste routes lopen via de noordkant van de berg omdat er op de zuidkant geen berghutten zijn. Voor beginnende bergbeklimmers is de route via de Geltenhütte (2.759 m), boven de Col du Brochet, en de noordelijke rug, de Wildgrat, best te doen. Ervaren klimmers kiezen meestal voor de route via de noordoostrug, de Nordostsporn, vanaf de Wildhornhütte.

Daarnaast is het gebied ook erg gewild bij skiërs. Via de zuidkant kun je na de beklimming naar beneden skiën, zoals sommige bergbeklimmers wel eens doen, een lange afdaling met de mogelijkheid om de kabelbaan bij Anzére naar Sion te nemen. Voor skiërs is de beste optie om te starten vanaf Pöschenried, boven Lenk, en dan na een overnachting in de Wildhornhütte, de afdaling vanaf de Wildhorn te nemen. Tijdens de afdaling kun je eventueel de Iffigenhorn (2.378 m) nog beklimmen, als er voldoende sneeuw ligt tenminste.

Wildhornhütte

De Wildhornhütte ligt op een hoogte van 2.303 meter in het natuurgebied Gelten-Iffigen, in het Iffigtal boven de Iffigsee, aan de voet van de Wildhorn. Diverse routes starten vanaf de Wildhornhütte zodat de hut een goede bestemming is voor een 2-daagse wandeltocht. De makkelijkste route naar de top is een glacier tour en begint ook bij de Wildhornhütte. De hut wordt ook gebruikt als uitgangspunt voor het beklimmen van omliggende bergtoppen en routes zoals de Berner Haute-Route Diablerets-Kandersteg-Grimsel en de Tour du Wildhorn.

Bron: summitpost.org

Meer inspiratie
Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen

Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Lees hier welk biertje het beste bij jou past