Foto Fenneke Visscher

Brettljause: vlees, kaas en brood op een houten plank

Een Jause wordt geserveerd op een houten plank en bestaat uit diverse soorten vlees en kaas en soms wat rauwkost. Meestal wordt er vers brood met roomboter bij geserveerd. De soorten vlees zijn ham, spek en diverse worsten. Er kan bier, wijn of schnapps bij gedronken worden. Uiteraard hoeft er geen alcohol bij; een glas melk of water smaakt ook goed bij deze maaltijd.

Geen standaard recept

Overal waar je dit (tussen)gerecht bestelt, ziet het er anders uit en krijg je andere producten. In principe komen de producten altijd uit de streek. Zo krijg je er in Zuid-Tirol (knapperig) Schüttelbrot bij.

Het gerecht is vast ontstaan doordat er gegeten werd wat er nog op de plank van de voorraadkast stond; daarom is er geen kant-en-klaar recept voor te vinden.

Foto Heidy van Daal-Verschuren

 

Foto Fenneke Visscher

 

 

Meer inspiratie

Rubriek: 

Lees hier een stukje berg geschiedenis

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Beniewd waarom Innsbruck zo populair is onder de jongeren?

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen