berggeit. Foto Pixabay

Amerikaanse berggeiten op zoek naar menselijke urine

Waarom komen er zo veel berggeiten af op de drukke paden in het Amerikaanse Glacier National Park? In 2013 begon een onderzoek naar het merkwaardige gedrag van de berggeiten in het gebied.  De eerste resultaten klinken bizar in de oren.

Logan Pass is een populair gebied in het Glacier National Park. Het berggebied trekt zo’n 3500 bezoekers per dat. Op veel plekken zouden dieren dan massaal wegtrekken, maar in Logan Pass niet. De geiten leken juist aangetrokken door mensen. Het dak van een bezoekerscentrum werd zelfs de favoriete hangplek van een grote bok. Wat trok de geiten naar zulk toeristisch gebied? De onderzoekers rustten de geiten uit met halsbanden waar een GPS-zenders aan bevestigd zat. Daarmee konden ze het migratiepatroon en het gedrag van de berggeiten in kaart brengen en aan de hand daarvan bepalen waarom de geiten naar het park trokken.

Park een veilige plek voor geiten

Normaal blijven berggeiten altijd in de buurt van steile hellingen, waar ze niet of nauwelijks achtervolgd kunnen worden door roofdieren. In Logan Pass echter niet. De onderzoekers wijten dat “onvoorzichtige” gedrag van de geiten aan de afwezigheid van roofdieren. De menselijke activiteiten in het gebied hebben veel roofdieren verjaagd en daardoor is het park een veilige plek voor de berggeiten geworden. Dat idee werd bevestigd toen het park in 2015 getroffen werd door grote bosbranden. De mensen bleven weg, waardoor roofdieren weer het gebied in trokken ene de berggeiten weer hun oude plekjes op de steile kliffen opzochten. Maar de afwezigheid van natuurlijke vijanden was niet het enige waardoor de geiten in grote getale naar het park trekken.

Op zoek naar zout in urine

Uit de GPS-gegevens bleek ook dat de dieren niet meer op zoek gaan naar plekken waar van nature veel mineralen zoals zout aan de oppervlakte liggen. Hoewel sommige geiten nog wel de tochten naar de natuurlijke zoutplaatsen maakten, bleven veel geiten in de buurt van wandelroutes rondhangen. Wat bleek: ze kwamen af op urine. Al die mensen in het park doen ook een heleboel plasjes in de natuur. Het zout in al die urine blijft liggen, waarna de geiten het oplikken.

Oplossingen

Dit jaar trok het park al een miljoen bezoekers en dat aantal blijft stijgen. Het aanbod van zout langs de wandelpaden zal  daarmee eerder toenemen. De parkbeheerders willen echter voorkomen dat de berggeiten te veel wennen aan de menselijke activiteit of zelfs helemaal tam worden. Daarom wordt er geëxperimenteerd met methoden om de geiten op een natuurlijke manier te verjagen. De eerste proef is om getrainde herdershonden mee te laten lopen met de park rangers. Deze honden - die met een knipoog de ‘Bark Rangers’ worden genoemd - moeten de geiten weer van de paden en wegen weg zien te krijgen, zodat er minder ongelukken gebeuren.

Bron: Greatfallstribune.com 

Meer inspiratie

Opzoek naar de makkelijkste manier om door de bergen te reizen?

Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Ben je beniewd naar hoe je langer met je rugzak doet?

Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 19,95)