Wandelen met wandelstokken

Waarom wandelen met stokken wél een goed idee is

Wandelstokken en trekking stokken hebben vaak een stoffig imago. Ten onrechte, want wandelstokken kunnen wel degelijk goed zijn voor je tijdens je wandeltocht. Daarom leggen we uit waarom je wél met die wandelstokken de bergen in moet.

Geen Nordic Walking

Wandelen met twee stokken wordt al snel als Nordic Walking gezien, maar niets is minder waar. Nordic Walking is ontstaan als een zomertraining voor langlaufers. En dat betekent dat de stokken heel anders zijn dan wandelstokken. De handvatten van Nordic Walkingpoles hebben een andere vorm, en de lengte, het materiaal en de ‘voetjes’ zijn anders. En wist je dat zelfs de looptechniek bij Nordic Walking heel erg anders is? De bewegingen die je maakt bij Nordic Walking, lijken veel meer op die van langlaufen en die techniek moet je echt leren. Wandelen met ‘gewone’ wandelstokken gaat daarentegen eigenlijk gewoon vanzelf.

Langer wandelen met wandelstokken

Het grootste voordeel van wandelen met wandelstokken is dat je je spieren ontlast. Met wandelstokken verdeel je de inspanning beter over je lichaam, waardoor de last op bijvoorbeeld je heupen en je knieën afneemt. Als je bergop wandelt, helpen je wandelstokken je omhoog, en als je daalt, helpen je wandelstokken je te remmen en hebben je knieën en heupen het minder zwaar. En daardoor word je weer minder snel moe.

De Universiteit van Northumbria testte dit in 2010 door proefpersonen met en zonder wandelstokken Mount Snowdon te laten beklimmen en wat bleek: de groep met stokken kwam minder moe boven. En opvallend: de groep met stokken rapporteerde drie dagen na de tocht aanzienlijk minder spierpijn dan de groep zonder.

Beter evenwicht met wandelstokken

Wandelstokken geven je ook twee steunpunten extra en dat betekent: beter evenwicht. En dat is fijn bij die moeilijke passage op een steil stuk. Zeker als je met een zware rugzak loopt, waardoor je lichaamsgewicht anders verdeeld is dan ‘normaal’, kunnen die extra steunpunten van groot belang zijn. En dat kan natuurlijk ook psychisch helpen. Als je je zekerder voelt, wandel je prettiger.


Wil je meer van dit soort tips? Of wil je tips voor mooie wandelingen en huttentochten? Volg ons op Facebook en schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief, dan mis je niks!


Zeker zijn waar je staat

Naast evenwicht kunnen je wandelstokken ook nog eens helpen bij het verkennen van je route. Als je bijvoorbeeld een bergriviertje moet doorwaden, kun je met je stokken voelen welke stenen onder water los liggen, en welke niet. Dat bespaart je een paar blauwe plekken – en een nat pak. Natuurlijk kan je ook op andere plekken altijd even ‘voelen’ waar je je voeten gaat neerzetten.

Bronnen:

Northumbria University. "How trekking-poles help hikers maintain muscle function while reducing soreness." ScienceDaily. ScienceDaily, 3 June 2010

Afbeelding:

Pixabay

Meer inspiratie

Benieuwd hoe jouw schoenen langer mee kunnen gaan?

Lees hier een stukje berg geschiedenis

Beniewd waarom Innsbruck zo populair is onder de jongeren?