meldpunt bergsportongeval

Eerste resultaten Belgisch meldpunt bergsportongevallen

De Nederlandse NKBV had het al een tijdje, maar sinds 2019 heeft de Belgische KBF ook een meldpunt voor ongevallen in de bergsport. Bergsporters die getuige of betrokken waren bij een ongeval tijdens het bergsporten, kunnen daar anoniem melding van maken.

Veiligere bergsport voor iedereen

Met de gegevens van het meldpunt moet de bergsport veiliger worden. Niet alleen kunnen bergsporters zelf leren van de veel genoemde oorzaken die op de website genoemd worden, de bergsportverenigingen gebruiken de gegevens uit het meldpunt ook om te kijken of er extra aandacht besteed moet worden aan bepaalde cursusonderdelen. Zo kan het ongelukkige moment van één een hoop ellende schelen voor anderen. En dat geldt niet alleen voor de leden van de KBF, de gegevens worden vergeleken met internationale databases, zodat de bergsport veiliger kan worden voor iedereen.

Anoniem

Omdat het doel dus echt is om te leren, worden de ongevallen alleen anoniem bekend gemaakt op de site, en altijd nadat een moderator de tekst goed bestudeerd heeft. De moderator haalt namen, tijdstippen en andere zaken die naar een persoon te herleiden zijn, uit de tekst. Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat je met je ongelukkige moment met naam en toenaam op internet komt te staan en het zal dus ook niet gebeuren dat een instructeur of gids aan de digitale schandpaal genageld wordt. Als je dat wil kan je wel gegevens achterlaten, zodat de KBF nog contact met je op kan nemen, mocht daar reden voor zijn.

Meldpunt voor indoor en outdoor bergsport

Het meldpunt is er niet alleen voor mensen die een ongeluk gehad hebben, maar ook voor mensen die getuige waren van een ongeluk en wanneer je in een situatie terecht kwam waarvan je achteraf dacht dat dat ook heel anders had kunnen aflopen. En dat geldt niet alleen voor incidenten die in de bergen gebeurden, ook zaken die zich in klimhallen afspeelden, kunnen worden gemeld.

Meer weten over de meldpunten of een melding doen?

Het Belgische meldpunt ging in het voorjaar van 2019 online en inmiddels zijn de eerste gegevens binnen. In het eerste halfjaar van de website werden 31 ongevallen geregistreerd en 10 bijna ongevallen. Daarbij gaat het uitsluitend om ongelukken die in de zomer gebeurden. Aan het eind van het winterseizoen worden de resultaten van de winter gepubliceerd.

 

Meer inspiratie

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?

Lees hier een stukje berg geschiedenis

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen

Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.