berghut

Hoe technologie onze manier van reizen heeft veranderd

Kun je het je nog herinneren? Hoe je vroeger een hut boekte? Bellen naar de hut en dan in je beste steenkolen Frans, Italiaans of Duits een plekje reserveren. Tegenwoordig gaat dat anders.

Ongemerkt is de manier waarop we op bergvakantie gaan de laatste jaren razendsnel veranderd. Dikke reisgidsen, papieren lijsten met telefoonnummers en adressen en routebeschrijvingen zijn grotendeels uit onze rugzakken verdwenen. Ervoor in de plaats zijn vaak talloze apps in onze smartphone, want een groot deel van al het geregel voor je vakantie, gaat online.

Online je huttentocht plannen

De tijd dat je met een reisgids en een wandelkaart op tafel al bellend een huttentocht uitstippelde, lijkt bijna voorbij. Steeds meer berghutten zijn aangesloten bij online ‘huttenportals’, zoals het online huttenportal van de Oostenrijkse Alpenvereniging en het Tourenportal van de Zwitserse Alpenvereniging.

Het grote voordeel van zo’n online systeem is dat je vaak meteen kan zien of er nog plek is in de hut, vaak kun je zelfs zien wat voor plek dat dat is; in een matrazenlager, of in een eigen kamer. En als je een plekje gevonden hebt, kun je meteen reserveren en betalen. Als je lid bent van een bergsportvereniging, heb je vaak meteen de mogelijkheid om je ledenkorting te verzilveren.

Online je huttentocht betalen

Betalen gaat ook steeds vaker online. Of dat nou de betaling voor je reservering in een berghut is, voor de tolvignetten die je op veel snelwegen nodig hebt, bestellen, reserveren en betalen kan gewoon online, bijvoorbeeld via PayPal, dat op steeds meer plekken geaccepteerd wordt. PayPal is een online manier van betalen, die internationaal steeds vaker gebruikt wordt, terwijl iDeal buiten Nederland vaak niet te gebruiken is. Het werkt als een soort online bankpas. Je zet thuis wat geld van je normale rekening op je paypal-account en met een paar kliks maak je zo het geld over. Is PayPal veilig en betrouwbaar? Natuurlijk moet je voorzichtig zijn met je wachtwoord, maar wat de veiligheid vergroot, is dat jouw echte rekeningnummer voor anderen niet zichtbaar is en dus minder snel toegankelijk voor kwaadwillenden.  

Anders gaat zo’n betaling vaak via een online overboeking direct vanaf je bankrekening. Als dat niet mogelijk is, kan een creditcard ook uitkomst bieden. En in de berghutten zelf kun je de kosten voor eten en drinken steeds vaker pinnen, of afrekenen met je creditcard. Snel, makkelijk en veilig, want je betaling staat netjes geregistreerd en je hoeft geen grote sommen contant geld mee te nemen dat je kwijt kan raken, of zelfs gestolen kan worden.

Online tijdens je huttentocht

Met al die apps en andere online technologie, is het natuurlijk wel belangrijk dat je daarbij kan. Met andere woorden: je telefoon moet het wel overleven. En dat is soms best lastig, want de accu’s van smartphones gaan niet altijd lang mee. Zeker niet als je op wintersport gaat. Zodra het een beetje koud wordt, valt je accu al binnen een paar uur uit. Hier vertellen we je hoe dat komt en wat je er tegen kan doen.  

Andere leuke apps

Smartphones hebben ondertussen wel een reputatie gekregen dat ze er voor zorgen dat je tijdens je vakantie niet meer om je heen kijkt om van die mooie omgeving te genieten. Maar ook daar is een oplossing voor: zet gewoon wat handige apps op je telefoon waarmee je wel om je heen moét kijken. Zoals deze leuke app hwaarmee je uit kan zoeken welke planten je onderweg tegenkomt. En sta je ’s avonds voor je berghut naar de sterren te kijken? Er zijn talloze apps waarmee je kan zien welke sterren en planeten je voor je ziet. Sommige sterrenkijk-apps laten zelfs satellieten zien.

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen

Lees hier handige tips voor het wandelen in de bergen

Lees hier hoe je heerlijk kan nagenieten van de zomer

Lees hier welk biertje het beste bij jou past