Home » Vakantietip
wandelschoenen kopen

Waarom je altijd met stevige schoenen de bergen in moet

Op wandelschoenen bezuinig je niet. Dat lijkt evident, maar toch gaan veel mensen zonder stevige schoenen de bergen in. Daarom vertellen we je toch nog waarom je altijd met stevige wandelschoenen de bergen in moet.

Het lijkt onvoorstelbaar, maar toch trekken er nog altijd mensen zonder bergschoenen de bergen in. In 2019 werd in het Italiaanse Nationaal Park zelfs een boete ingesteld voor mensen die zonder bergschoenen de rotsige paden op gingen, in een poging te voorkomen dat mensen op slecht schoeisel de bergen in trokken. Maar wat doen bergschoenen dat andere schoenen niet hebben?

Grip

Goede stevige wandelschoenen hebben een zool die je goede grip geeft in de bergen. Een schoenzool met een goed profiel zorgt ervoor dat je op zachte ondergronden niet snel wegglijdt. Cruciaal in de bergen, waar een glijpartij soms behoorlijk nare gevolgen kan hebben.

Maar niet alleen het profiel van de zool is belangrijk: ook het materiaal waarvan de zool gemaakt is én de opbouw van de zool zijn belangrijk. Een goede schoenzool heeft een stevige buitenkant die voor extra grip zorgt en tegen een stootje kan. Zo glij je niet weg op bijvoorbeeld gladde stenen en gaat je zool niet kapot op scherpe rotsen. De binnenkant van de zool is juist vaak van soepeler materiaal. Dat zorgt ervoor dat de zool mee kan veren als je je voeten neerzet, demping, en dat de zool wel goed mee kan bewegen met de afwikkeling van je voet. Dankzij die combinatie van grip, demping en afwikkeling kun je een wandeltocht langer volhouden.

Comfort

We hadden het al over demping. Demping is kort gezegd dat je schoenzool de schok wanneer je je voet neerzet een beetje opvangt. Fijn voor je gewrichten! En niet alleen de schoenzool doet dat. Ook het voetbed helpt daarbij. Dat voetbed zorgt meteen voor een goede pasvorm en dankzij die pasvorm schuift je voet minder in de schoen. Zo sta je dus letterlijk stevig in je schoenen, maar bovenal krijg je minder snel last van blaren als je niet zo schuift.

Stevigheid

Niet alleen de schoenzool is stevig, ook de rest van de schoen is vaak van stevig materiaal. Net als bij de schoenzool, zorgt dat er ook voor dat je schoen niet snel stuk gaat als je eens langs een scherpe rots schraapt. Fijn, want zo doe je langer met je schoenen maar ook met je voeten. Stel je eens voor wat er met je voeten gebeurt als je met een kapot gescheurde gympie nog een keer langs een scherpe rots schraapt!

Die stevigheid voel je trouwens ook op andere manieren. De meeste bergschoenen zijn namelijk hoog en dat heeft een reden. Maar een schoen met een hoge schacht geeft je enkels namelijk steun. Zo verzwik je je enkels minder snel en sta je dus letterlijk stevig in je schoenen. En extra fijn: als je hoge schoenen hebt, komen er minder snel steentjes in je schoenen.

Waar vind je nou schoenen die dat allemaal kunnen?

Waren wandelschoenen vroeger nog een product dat je alleen bij gespecialiseerde winkels kon kopen, nu vind je ze overal. Maar toch raden we je aan om naar zo’n winkel te gaan. Gespecialiseerde winkels hebben namelijk personeel dat je goed kan helpen, zodat je zeker weet dat je met een perfect passend paar naar buiten loopt. En denk nou niet dat je dan meteen de hoofdprijs betaalt. Want gespecialiseerde winkels hebben natuurlijk ook hun uitverkoopperiodes. Maar waar zijn die? Ook daarvoor heb je gespecialiseerde websites, waarop je kan zien waar wandelschoenen in de aanbieding zijn. Hoef je er alleen nog maar naartoe!

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen

Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Lees hier handige tips voor het wandelen in de bergen

Lees hier hoe je heerlijk kan nagenieten van de zomer