Home » Vakantietip
kampeervakantie in nederland

Wandelend van camping naar camping in Nederland

Met de auto naar de camping kan natuurlijk altijd. Maar hoe heerlijk zou het zijn om een dag door de natuur te lopen, en aan het einde van de tocht vanuit je tentje naar de sterren te staren voor je in slaap valt? De volgende dag pak je je tent weer in en ga je weer op pad, op naar de volgende mooie camping. Hier geven we je inspiratie en tips voor het voorbereiden van een wandelvakantie met de tent.

Wandelen en kamperen

Door wandelend van camping naar camping te trekken, kan er een wereld voor je open gaan. Je zult uiteraard een stuk langzamer reizen - het is misschien wel de ultieme manier van ‘slow travel’ - maar krijgt daardoor wel de kans om alles meer tot je te nemen. Het is ook fijn om zo actief bezig te zijn, en de vrijheid te voelen van al je benodigdheden simpelweg op je rug mee te nemen.

Een wandelende campingvakantie kan wel wat voorbereiding vereisen. Wanneer je in plaats van op campings in B&B’s slaapt, dan heb je minder spullen nodig. Ga je met de auto op pad, dan kun je weer een hoop meer meenemen. Het is een uitdaging om alles een beetje comfortabel mee te kunnen nemen, wanneer werkelijk alles op je rug moet.

Plan je wandelroute goed

Uiteraard zijn er in Nederland weinig bergen te ontdekken, maar ook in ons eigen land kun je de mooiste wandelroutes vinden. De eerste stap in het plannen van je wandel-kampeer vakantie is het bepalen van de route. Kies het gebied waarin je wilt gaan wandelen, stippel een ruwe route uit en ga vervolgens op zoek naar campings die op de weg liggen. Denk ook aan kleine campings, of kamperen bij de boer.

Hoe groot de afstand tussen de campings waar je heen gaat lopen is, hangt af van een aantal factoren. Uiteraard heb je eerst met je eigen fitnessniveau te maken. Heb je vaker wandelvakanties met een zware rugzak gedaan, dan is 35 kilometer per dag te halen.

Het is vaak echter beter om jezelf niet te overschatten, zeker als je dit voor het eerst gaat doen. Ga dus liever lager zitten qua afstanden en maak de gehele route zelf niet al te lang. Je kunt er ook altijd voor kiezen om de route op te breken en hier en daar langer op een camping te blijven. In de dag dat je je niet verplaatst, kun je dan bijvoorbeeld een lokale rondwandeling maken.

Kies de campings

Veel campings hebben altijd wel een plekje voor een kleine tent, maar het is beter om van tevoren een reservering te maken. Zeker nu we nog steeds met corona te maken hebben, is het goed om niet onaangekondigd te verschijnen.

Vind je niet op elk stuk van je route een geschikte kampeerplek, kijk dan uit naar een alternatieve accommodatie, zoals een AirBnB of een hotel. Houd je planning goed bij, zodat je precies weet waar je welke dag heen loopt en slaapt.

Pak zorgvuldig in - en alleen het hoognodige!

Wandelen met je hele hebben en houden op je rug kan pittig zijn. Natuurlijk maakt die uitdaging het avontuur juist interessant, en met een beetje goede voorbereiding kom je een heel eind. Het is handig wanneer je sowieso al een keer hebt gekampeerd, en dus weet wat erbij komt kijken om op een camping te koken en in een tent te slapen.

Houd dit allemaal in gedachten, maar ga vervolgens heel streng te werk bij het verzamelen van je uitrusting. Hoe verleidelijk het ook is om zoveel mogelijk in je rugzak te stoppen - ‘voor het geval dat’ - neem echt alleen het hoognodige mee.

Wat heb je nodig? Dat is natuurlijk een beetje persoonlijk, maar er zijn toch algemene inpaklijsten te vinden voor wandel-kampeervakanties. Heb je dit nog niet vaker gedaan, wees dan bereid om te investeren in de juiste benodigdheden. Hopelijk zul je de smaak echter te pakken krijgen, en nog veel vaker zo op vakantie willen gaan.

Lopen, eten, slapen, repeat

Denk aan je basisbehoeftes en plan daar je uitrusting omheen. Voor het wandelen zelf zullen goede wandelschoenen onontbeerlijk zijn, en een comfortabele rugzak waar alles in kan. Wandelstokken zijn optioneel, maar wel aan te raden, en je wilt zeker genoeg water mee kunnen nemen. Naast schoenen is een goed zittende en functionele outfit fijn. Denk hierbij zoveel mogelijk in lagen, zodat je tijdens het wandelen, en ook op de campings zelf, waar nodig iets aan of uit kan trekken.

Ben je eenmaal op de camping aangekomen, dan wil je een tent bij hebben, een slaapmatje en een slaapzak. Ga je deze items aanschaffen, let dan echt zoveel mogelijk op het gewicht van de dingen. Hier kleiner, praktischer en lichter hoe beter. Tot slot zul je aan het einde van een lange dag berehonger hebben. Een kookstelletje en wat pannetjes zijn hiervoor handig. Je kunt ervoor kiezen om ook eten voor verschillende dagen mee te nemen, zoals zakjes pasta, of gewoon op de campingwinkel of eventueel onderweg steeds iets te kopen.

 

Edelweiss

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling

Lees hier een stukje berg geschiedenis

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie.