Oud en nieuw in de Alpen: hoe zit dat daar?

Oud en nieuw in de Alpen: hoe zit dat daar?

Hoe gaat de viering van de jaarwisseling er in de Alpen aan toe? In dit stuk vertellen we je meer over wat nieuwjaarstradities in de bergen. 

Silvester in Oostenrijk

Oudejaarsavond wordt soms Silvester of silvesteravond genoemd, deze naam komt van de heilige paus Silvester. Deze naam wordt niet vaak gebruikt, maar in Oostenrijk noemen ze het wel Silvesteravond. Ze vieren dit met lekker eten en leuke evenementen. Zo waren er de afgelopen jaren concerten, eetkraampjes en optochten. In de restaurants kan je dan ook eten bestellen van een speciaal silvestermenu. En natuurlijk zijn er ook wat vuurwerkshows.

 hoe zit dat daar?

Oud en Nieuw in Zwitserland

In de Zwitserse Alpen is het een eeuwenoude traditie om op oudejaarsavond geesten te verjagen. Ze doen dit om de oude geesten te verjagen en nieuwe geesten verwelkomen. Zo wordt het nieuwe jaar met een schone lei begonnen. De oude geesten worden wel op een vreemde manier verjaagd. De Zwitsers verkleden zichzelf als angstaanjagende monsters en gaan dan met rammelende koeienbellen de straat op. Naast deze spannende activiteit wordt er ook vuurwerk afgestoken (als dat geen lawines veroorzaakt) en lekker eten zoals de enige echte Zwitserse kaasfondue!


Geen nieuwtjes, vakantietips of winacties meer missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of volg ons op Facebook


 hoe zit dat daar?

Aperschnalzen in Duitsland

Ook in Duitsland hebben ze de oude traditie van het verjagen van geesten. Maar deze traditie wordt niet in heel Duitsland gevierd, slechts nog maar in enkele Beierse dorpen. De mannen verjagen de geesten door met zwepen de heiden op te gaan. Met hun zweep maken de mannen harde knallen, die de geesten verjagen. Met Oud en Nieuw wordt ook in Duitsland natuurlijk lekker gegeten en worden er op sommige plekken kanonsalvo’s afgeschoten om het nieuwe jaar in te luiden. En dat allemaal met natuurlijk een glas sekt in de hand!

 hoe zit dat daar?

Le Réveillon in Frankrijk

In Frankrijk heeft Oud & Nieuw vele namen: le Réveillon of la Saint Sylvestre (vernoemd naar de zelfde Sylvester als in Oostenrijk) of le Nouvel An. Nieuwjaarsdag ofwel 1 januari is in het Frans le Jour de l’An. In Frankrijk vieren ze het net zoals in Nederland. Ze vieren het vaak binnenshuis met vrienden en familie, ze genieten van een smakelijke lange maaltijd, richting middennacht gaat champagne open en wanneer het klokslag 12 uur slaat, wensen de Fransen elkaar Bonne année of bonne santé, wat gelukkig en gezond nieuwjaar betekend.

 hoe zit dat daar?

Heb je inspiratie opgedaan? Of ben je in de Alpen om het feest mee te vieren? Dan wenst het hele team van Bergwijzer en Bergen Magazine je een gezond, gelukkig en sportief nieuwjaar!

Meer inspiratie

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling

Monte Bianco di Courmayeur

Bijvoorbeeld de hoogste bergen van Italië?

Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.

Beniewd waarom Innsbruck zo populair is onder de jongeren?