Home » Vakantietip
Skibril op de piste

Kun je een zonnebril gebruiken op de piste?

Zonnebrillen en skibrillen lijken soms erg op elkaar. Niet zozeer qua vorm, maar wel qua glazen. Tegenwoordig zie je steeds vaker zonnebrillen met spiegelende glazen, die een soort olieachtig kleurverloop hebben. Inderdaad, net zoals veel skibrillen dat hebben. Je zou dus denken dat een zonnebril met zulke glazen wellicht net zo goed werkt als een skibril. Maar dat is niet zo. Goede skibrillen hebben een aantal eigenschappen die zonnebrillen niet hebben. Dus ook al zijn is het helemaal geen slecht idee om een zonnebril mee te nemen op wintersport, een skibril mag niet ontbreken!

Op je gezicht

De eerste reden is vrij simpel. Een zonnebril ben je nogal snel kwijt. Want ook al kun je behoorlijk goed skiën of snowboarden, de kans dat je valt is altijd aanwezig. Sterker nog: een flinke duik in de sneeuw hoort er eigenlijk een beetje bij. Een goede skibril zit stevig om je helm heen. Een zonnebril niet. Als jij een flinke duik in de sneeuw maakt, vliegt je zonnebril zo van je hoofd af. Weg bril. En hoewel een brillenkoordje kan voorkomen dat je bril helemaal in de tiefschnee versdwijnt, maakt dat de situatie niet altijd beter. Als jij plat op je gezicht in de sneeuw gaat, land je met je neus op je bril. Of erger, met je ogen op het montuur of de glazen. En dat doet pijn. Een skibril blijft als het goed is (redelijk) op z’n plek, waardoor je minder kans hebt op nare verwondingen.

Licht van alle kanten

Dat je skibril goed aansluit op je gezicht, heeft nog een reden. Ookal heb je zo’n mooie gestroomlijnde zonnebril die volgens de reclame ‘hinderlijke schittering’ voorkomt, langs de zijkanten van de glazen komt toch altijd wat licht naar binnen. En daarmee ook de UV-straling die je ogen kan beschadigen. Een skibril met een goede pasvorm zorgt ervoor dat alle UV-straling echt buiten blijft.

Goede glazen

Dit is eigenlijk tweeledig. De glazen, of liever gezegd: lenzen, van skibrillen zijn helemaal aangepast aan alle eisen waar een skibril aan moet voldoen. Een zonnebril is dat simpelweg niet. Zo zijn de glazen van een skibril vaak nagenoeg onbreekbaar. Dat is hard nodig ook, want als jij, zoals we al zeiden, een keer plat op je gezicht gaat, mag het glas absoluut niet versplinteren. Een skibril is daarop gebouwd, de glazen zijn van onbreekbaar materiaal gemaakt. Bij een zonnebril is dat veel minder vaak het geval, ookal zijn de ‘glazen’ van kunststof.

Maar de glazen van een skibril moeten tot meer in staat zijn dan een val overleven. Het allerbelangrijkste aan een skibril is dat een skibril voorkomt dat UV-straling in je ogen komt. Daarom moeten de glazen van een skibril ook aangepast worden aan het weer. Hoe meer zon, hoe beter de bescherming moet zijn. Daarom hebben skibrillen vaak een techniek waarmee je de glazen aan het weer kan aanpassen. Sommige skibrillen kleuren mee met het zonlicht, bij andere systemen kun je zelf de glazen vervangen. Zo heb je altijd goede bescherming en goed zicht op de piste.

Passend bij je helm

De laatste is geen absolute noodzaak, maar wel erg handig. Sommige merken zoals Sinner hebben namelijk skibrillen en -helmen die bij elkaar passen. Dan zit je dus niet met het gevoel van brillenpootjes die onder je helm tegen je hoofd aan drukken, of met een bril die steeds verschuift. Dat lijken kleine zaken, maar dat drukkende gevoel tegen je slapen of de irritatie als je bril steeds afzakt, kan op de lange termijn je plezier behoorlijk verpesten.

Moet je dan helemaal geen zonnebril meenemen?

Natuurlijk wel! Je draagt immers niet de hele tijd je skibril. Als je wat eet op het terras van een berghut, of in de auto richting de pistes, heb je je skibril niet op. Maar het kan dan wel zijn dat je last hebt van de UV-straling. Je bent immers in de bergen. Op zulke momenten is het juist verstandig om een goede zonnebril met glazen die UV-straling filteren, te pakken.

Meer inspiratie

Lees hier handige tips voor het wandelen in de bergen

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling

Ben je beniewd naar hoe je langer met je rugzak doet?

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie.