Home » Vakantietip
betaalpas op vakantie

Geldzaken op reis – Waar moet je aan denken?

Op reis gaan vergt altijd wel een beetje voorbereiding. Specifiek aan de geldzaken moeten veel mensen wat meer aandacht durven besteden, want hoe vaak heb jij het al niet meegemaakt dat je plotseling niet kon betalen in het buitenland? In dit artikel zal ik je dan ook enkele tips geven om nooit meer voor verrassingen te komen staan. Wat kan je best wel doen en wat kan je beter niet doen?

Contant geld

Door de digitalisering zijn ook onze reisgewoonten veranderd. Heel wat mensen zijn van mening dat contant geld niet thuishoort in de reiskoffer. In tegenstelling tot een pinpas is contant geld namelijk erg makkelijk te stelen. Toch kan je maar beter een klein beetje contant geld meenemen. Je weet nooit of er een probleem is met je betaalpas of dat je ergens niet kunt betalen met een pinpas. Om ervoor te zorgen dat je toch de tijd hebt om het probleem op te lossen in dat andere land, kan je dus best ook wat cash geld op zak hebben.

Steek contant geld echter nooit zomaar los in je achterzak of in je reiskoffer. Een betere manier is om een kleine portemonnee te kopen, die je ook rond je nek kunt dragen. Door de portemonnee rond je nek te hangen, is de kans op diefstal veel kleiner.

Nederlandse pinpas in het buitenland

Een ander probleem waar heel wat mensen mee te kampen hebben, is dat de Nederlandse pinpas plots niet blijkt te werken in het buitenland. Je hebt waarschijnlijk wel al eens gezien dat iemand die een auto probeert te huren op de luchthaven, wordt teruggestuurd omdat zijn betaalpas het niet blijkt te doen. Aangezien je dat liever zelf niet wil meemaken, kan je maar beter enkele voorbereidingen treffen.

Op de website van ANWB kan je tips en tricks vinden over het betalen in het buitenland. Wij hebben hieronder een aantal tips en tricks voor jou op een rijtje gezet voor het geval jij een keer in de problemen komt met jou Nederlandse pinpas in het buitenland!

Het eerste wat je kunt doen is contact opnemen met je bank. Je kunt hen meer informatie vragen over het betalen met jouw pinpas in het buitenland. Bij de ene bank zal het wel mogelijk zijn om de kaart te gebruiken, bij de andere is dat alleen mogelijk als je een nieuwe kaart aanvraagt. Ook op de website kan je soms wat informatie vinden, maar die is meestal minimaal.

Het tweede wat je best kan doen is een extra (prepaid) creditcard meenemen. Heel wat buitenlandse bedrijven zoals autoverhuurbedrijven aanvaarden vaak geen gewone pinpas, maar we een creditcard. Afhankelijk van hoe jouw financiële situatie er voor staat, zal je ofwel een gewone creditcard kunnen krijgen of zal je een prepaid creditcard moeten aanvragen. Het voordeel van zo’n prepaid pasje is wel dat je vooraf exact weet hoeveel geld je kan uitgeven. Je kan je eigen limiet niet overschrijden.

Reis je buiten Europa? Dan is er nog een erg belangrijke stap die je niet mag vergeten. Je moet je pinpas van tevoren namelijk op wereld stand instellen. Voor de veiligheid blokkeert jouw bank namelijk automatisch het gebruik van jouw betaalpas buiten de Europese Unie. Via de online omgeving van je bank kun je dat meestal erg makkelijk zelf aanpassen. Mocht je het niet meteen vinden, dan kan je het beste even contact op met de klantenservice. Ga er niet zomaar van uit dat het wel zal werken.

Kosten van de betaalpas

Vond je deze tips erg nuttig en ben je op zoek naar meer? Wil je dat jouw reis helemaal van een leien dakje loopt? Bezoek de website van AllesZonderCreditcard.nl voor meer tips. Wat natuurlijk ook een belangrijke rol speelt zijn de kosten. Wanneer je in het buitenland wil gaan pinnen, dan zijn er namelijk heel veel banken die daarvoor extra kosten berekenen. Sommige Nederlandse banken hebben echter een samenwerkingsovereenkomst met buitenlandse banken, waardoor de kosten erg laag of zelfs gratis kunnen zijn.

Aan de ander kant is het ook mogelijk dat de kosten van pinnen in het buitenland enorm aantikken. Meestal geldt hoe verder jouw bestemming is, des te hoger de kosten zullen zijn. Toch hangt het zoals ik daarnet al zei niet alleen af van de bestemming, maar ook van de bank waar je bij gaat. Ik kan je zelfs een voorbeeld geven uit mijn eigen leven: ik was op reis in Spanje en ging naar de bank om wat contant geld te innen. Ik kreeg op het scherm te zien dat ze 3,50 euro kosten in rekening zouden brengen. Ik annuleerde de transactie en ging naar een ander bankkantoor 200 meter verder. Daar kon ik helemaal gratis mijn geld afhalen. Let dus altijd erg goed op wanneer je gaat pinnen in het buitenland.

Monte Bianco di Courmayeur

Bijvoorbeeld de hoogste bergen van Italië?

Mee naar het Sarntal

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?