vroege sneeuw alpen

Vroege winterinval in de Alpen

Wie de afgelopen week in de bergen was, heeft het al gemerkt: nog voordat de astronomische herfst goed en wel begonnen was, viel er hoger in de bergen al een laagje sneeuw. 

Zeker aan de oostzijde van de Alpen viel een -voor de tijd van het jaar- behoorlijk pak. Dat merkte onze 'eigen' redacteur Sean ook al. Omdat er zo vroeg in de herfst nog heel wat mensen op pad gaan, waarschuwt de Oostenrijkse Alpenvereniging dan ook om tijdens je herfsttochten rekening te houden met de onverwacht vroege sneeuwval. 

Herfstwandeling of winterwandeling?

Ga je nog de bergen in? Hou er rekening mee dat je herfstwandeling misschien wat op een winterwandeling zal lijken. Je muts en winterjas mogen zeker op de paklijst! Kijk ook nog eens goed naar je geplande route. Die kan ineens een stuk witter zijn dan je wellicht voor ogen had. En dat niet alleen, door de vroege winterinval zijn sommige hoger gelegen berghutten veel eerder dan gepland al gesloten. Dat betekent wellicht dat je van je geplande route moet afwijken! Neem even contact op met de berghut waar je verblijft, check webcams van bergstations en kijk of er ook een mooie route door het dal loopt. Al was het maar als plan B.  


Geen nieuwtjes, vakantietips of winacties meer missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of volg ons op Facebook


Een bijzondere waarschuwing geldt voor tochten door het hooggebergte en over gletsjers. Die zijn juist door het extra laagje sneeuw wat risicovoller geworden. Door de warme en droge zomer zijn er veel meer gletsjerspleten dan je wellicht gewend bent. Sommige van die spleten kunnen nu verborgen zijn onder het dunne laagje sneeuw, waardoor je ze makkelijk over het hoofd ziet, maar er ook net zo makkelijk intuimelt. 

Meer winterweer

Een plan B is sowieso handig, want het herfstweer is uiteraard wisselvallig, maar meteorologen verwachten dat de naweeën van orkaan Fiona, die de oostkust van de VS en Canada teisterde, ook in Europa voor veranderend weer kunnen zorgen, vooral voor extra kou. Het zou dus goed kunnen dat er voor het einde van september nog eens een pak sneeuw gaat vallen.  

Blijft de sneeuw liggen?

Omdat het zo vroeg in het jaar is, is de verwachting niet dat alle sneeuw blijft liggen. Aan de warmere en zonnigere zuidkant van de bergen zal veel sneeuw weer verdwijnen, maar aan de schaduwrijkere en koudere noordkant zouden er hier en daar wel eens wat sneeuwvelden kunnen achterblijven. 

Kortom, heb je deze herfst nog een bergtocht in je agenda staan, dan ziet het er naar uit dat je de herfst in al haar facetten mee kan maken, inclusief een beetje winter. Bereid je goed voor en geniet! 

Meer inspiratie

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen

Lees hier hoe je heerlijk kan nagenieten van de zomer

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Lees hier alle informatie over de vijf hoogste watervallen van de alpenlanden