Blessure door bergwandeling in het buitenland: dit vergoedt je zorgverzekering
Er gaat niets boven een mooie wandeling in de bergen. Zeker als je op vakantie bent, en je nog allemaal nieuwe plekken te ontdekken hebt waar je nog niet eerder geweest bent. Door al je enthousiasme zou je bijna vergeten om een uitgebreide warming up te doen. Of spring je iets te gehaast van de ene rots naar de andere en kom je niet helemaal vlekkeloos op je voeten terecht. Je merkt wel: het risico op een blessure is niet klein tijdens zo’n reis. Ook voor de ervaren bergwandelaars.
En op dat scenario kun je maar beter voorbereid zijn. Niets zo stressvol als wanneer je in het buitenland plotseling naar een huisarts moet, zonder dat je weet waar je die zou kunnen vinden. Tel daarbij op dat het zorgsysteem in andere landen flink kan verschillen van die in Nederland, waardoor nooit weet tegen wat voor kosten je aan gaat lopen. Voorkom daarom die onaangename verrassingen door voorbereid van huis te vertrekken.
Welke zorg heb ik nodig?
Welke zorg relevant voor je is, is afhankelijk van hoe zwaar de blessure is. Check voor elk scenario wat er in de buurt van je verblijfplaats te vinden is. Denk aan ziekenhuizen, dokters, apotheken, maar ook masseurs. Veel wandelblessures zijn met een goede massage namelijk ook al goed te verminderen. Waarschijnlijk zijn er genoeg masseurs in populaire wandelgebieden. Als je slim bent, zoek je dit thuis alvast uit. Dat scheelt weer tijdens je reis.
Vraag hulp van je zorgverzekeraar
Het is ook verstandig om van tevoren alvast bij je zorgverzekeraar te checken wat voor behandelingen er allemaal gedekt worden in het buitenland. Je hebt wettelijk overal ter wereld recht op zorg uit het basispakket van je Nederlandse zorgverzekering. Dat betekent dat je dus niet zelf voor deze behandelingen hoeft te betalen, tenzij de prijs van de behandeling in je vakantieland duurder is dan in Nederland. Voor overige behandelingen kun je je aanvullend verzekeren.
Het kan natuurlijk alsnog zijn dat je niet alles perfect had opgezocht voor vertrek. Gelukkig kun je in het geval van nood ook nog contact opnemen met de alarmcentrale van je verzekeraar. Zij kunnen je telefonisch verder op weg helpen. Zo krijg je de zorg die je nodig hebt, zonder dat je opeens voor allerlei torenhoge kosten komt te staan. Zij zullen je namelijk alleen verwijzen naar zorgverleners bij wie behandelingen uit het basispakket vergoed zullen worden.
Is je reisverzekering nog up to date?
Zoals je merkt, worden dus niet alle behandelingen in het buitenland altijd volledig vergoed. In sommige gevallen moet je jezelf extra verzekeren om niet voor een deel van de kosten op te draaien. Bijvoorbeeld als het om een complexere behandeling gaat, maar ook als de zorgkosten gemiddeld hoger liggen in je vakantieland dan in Nederland.
Je kunt hiervoor een aanvullende zorgverzekering buitenland afsluiten. Anderzijds kun je dit ook regelen via je reisverzekering. Check daarom goed de polisvoorwaarden voor beide verzekeringen voor je vertrekt. Zo weet je zeker dat je wel voor de extra kosten gedekt bent, maar ook dat je niet onnodig met beide verzekeringen voor dezelfde situaties verzekerd bent. Dan ben je namelijk dubbel verzekerd, en dat is zonde van je geld. Geld dat je beter in stevige nieuwe wandelschoenen kunt steken!