De money shot van de kilometerslange trein

Zwitserland breekt wereldrecord met trein van twee kilometer

De Zwitserse Rhaethische Bahn heeft speciaal voor de 175e verjaardag van de Zwitserse spoorwegen een passagierstrein van 1.910 meter lang laten rijden. De trein reed over de Albula-lijn, van Preda naar Alvaneu, die UNESCO Werelderfgoed is en bekend is om de aaneenschakeling van viaducten, keerlussen en tunnels.

Rhaetische Bahn

De recordpoging was een initiatief van de Rhaetische Bahn (RhB) in samenwerking met Stadler, een Zwitserse treinbouwer. Ze probeerden daarmee het record te breken van de vorige langste passagierstrein, dat werd gevestigd toen België in 1991 het Nederlandse record van 1.602 meter verbrak. Dat Nederlandse record werd in 1989 gezet als publiciteitsstunt, omdat de NS toen 150 jaar bestond.

De trein trok heel wat bekijks:

Veiligheid

Zo’n lange trein is nogal een gevaarte, en daarom werden er speciale veiligheidsmaatregelen getroffen. Zo reed de trein maximaal 35 kilometer per uur. Ook zijn er extra veiligheidskabels tussen de wagons, om ervoor te zorgen dat bij elkaar blijven. Daarnaast was er speciale software en communicatietechniek, zodat de 7 machinisten en 21 technici die de trein samen moesten besturen, met elkaar in contact konden blijven. Hoofdmachinist Andreas Kramer: ‘We kennen de route allemaal heel goed. Elke verandering in kleur en in hellingshoek. Het is vanzelfsprekend dat we het proces onophoudelijk doorlopen.’

Treinland

Het gebergte in Zwitserland vraagt vaak om wat creativiteit wat treinen betreft. In Nederland is het simpelweg vlak, en dat maakt het voor treinsporen makkelijk. In Zwitserland zijn ze daar bijzonder goed in geworden. Een voorbeeld daarvan is de Gotthardtunnel, maar de route die met de recordpoging is afgelegd, doet daarvoor niet onder. Zwitserland is een echt treinland geworden; Zwitsers reizen gemiddeld 2.450 kilometer per jaar met de trein. Jaarlijks maken de Zwitsers zo’n 19.7 miljard individuele passagierskilometers! De treinen van de Rhaetische Bahn zijn ook bekend als een ware toeristenattractie. Een ritje over de Albula-lijn is een aanrader.

Sommige geluksvogels konden aan boord van de trein:

Meer inspiratie

Ook leuk om te lezen: 

Landen en gebieden: 

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?