Home » Vakantietip
tips winterwandelen

Zo houd je jezelf warm tijdens al je wandelingen: 5 onmisbare tips

Kijk jij ook zo uit naar je volgende bergwandeling? Die zon op je gezicht, de frisse lucht in je longen, het geluid van ruisende bladeren, een kabbelend bergbeekje of de rustige cadans van elke voetstap die je tot ontspanning brengt. Het plaatje in je hoofd is heel idyllisch, voor het gemak vergeet je even die koude handen en voeten erbij te denken. Totdat je daadwerkelijk de deur uit gaat en het tijdens je break, of boven op de berg heel erg k-k-koud is!

Ga dus voorbereid op stap, met deze 5 onmisbare tips wapen jij je tegen de kou!

Tip 1. Zo blijf je droog!

Je hebt het vast zelf in de praktijk ondervonden; van afgekoeld zweet krijg je het heel snel koud. Een nat lichaam koelt zelfs 20 keer sneller af dan een droog lichaam. Zweten kun je niet voorkomen, wel kun je ervoor zorgen dat het zweet zo snel mogelijk afgevoerd wordt. 

Thermokleding helpt je daarbij. De functie van thermokleding is niet per se om je warmte te verschaffen maar juist om het vocht snel af te voeren. Kies altijd thermokleding van een synthetisch materiaal zoals nylon of polyester en laat katoen vooral links liggen. Katoen heeft als eigenschap vocht goed vast te houden, denk maar aan die keer dat je met een rugzak op een katoenen t-shirt ging wandelen, met een kletsnatte rug tot gevolg. 

Het zweet moet ergens heen, draag dus niet een te strakke tweede laag kleding. Juist die extra luchtlaag zorgt voor isolatie en laat het zweet sneller verdampen. 

Fleece is een goede keuze, dit lichtgewicht materiaal houdt warmte goed vast en voelt daarnaast ook nog eens heerlijk zacht aan. 

Kies tenslotte voor een wind- en regendichte jas, zodat er ook geen vocht van buiten naar binnen kan dringen. De jassen van gespecialiseerde outdoor-merken zoals Gore-Tax en Dermizax bevatten een speciaal membraan die ervoor zorgen dat het vocht ook nog eens goed naar buiten toe afgevoerd kan worden. 

Tip 2. Nooit meer koude handen

Je lichaam is gebouwd om te overleven. Zodra de omgevingstemperatuur daalt gaat je lichaam efficiënt om met de aanwezige warmte. De bloedsomloop in de kleinste haarvaten zijn minder belangrijk voor de overleving dan de bloedsomloop rondom je hart, longen en hersenen. Vooral je romp en hoofd worden dus goed op temperatuur gehouden, waardoor je je de kou als eerste merkt aan de extremiteiten van je lichaam. Je tenen, vingers, puntje van je neus en oren. Daarna volgen de rest van je handen en voeten. En heb je eenmaal koude handen en voeten dan is het onvermijdelijk dat daarna ook je armen en benen langzaamaan afkoelen. Warm houden die handen en voeten dus. 
Ook bij handschoenen wordt het 3-lagen principe zoals we dat bij kleding kennen gebruikt. Let er dus op dat je handschoenen vocht afvoeren en tegelijkertijd ook water- en winddicht zijn. Een wandmodel houdt warmte beter vast dan een handschoen met 5 vingers. Tegenwoordig zijn er ook handschoenen met touchscreen stof op het puntje van de duim en wijsvinger. 

Wil je het jezelf comfortabel maken, kies dan voor elektrisch verwarmde handschoenen. Deze bevatten een dunne oplaadbare batterij en zorgen 2 tot 8 uur lang voor aangenaam warme handen. 

Je kunt kiezen uit elektrisch verwarmde onderhandschoenen die je onder je eigen handschoenen draagt (ook fijn om binnenshuis te gebruiken) of voor gewone verwarmde handschoenen of wanten. 

Het warmtesysteem, dat bestaat uit dunne carbongeleiders, is meestal aangebracht op de rug van elke vinger en op de handrug. Zo hoef je je geen zorgen te maken dat je iets beschadigt tijdens het vastpakken of optillen van spullen.

tips winterwandelen

Tip 3 Verwen je voeten

Help je lichaam een handje met de doorbloeding en kies voor sokken en schoenen die niet te strak zitten. Ook zorgt het extra luchtlaagje tussen je sokken en schoenen dat je hiermee creëert voor een luchtlaag waarin het zweet de kans heeft te verdampen. 

Uiteraard zorg je ervoor dat je voeten lekker warm zijn en dat ze goed zijn afgedroogd voordat je je sokken aantrekt. Koude voeten zijn lastig op te warmen. 

Op momenten dat je stevig doorstapt komt de bloedsomloop goed op gang en komt er bij de energieverbranding door je spieren veel warmte vrij. Maar op die momenten dat je een pauze neemt of een rustigere looppas aanneemt kun je de kou vaak bij je tenen al naar binnen voelen dringen. Ondanks je dure merinowollen wandelsokken en ondanks je goed geïsoleerde schoenen. 

Hoe handig zou het wel niet zijn om op die momenten op een knopje te kunnen drukken waardoor er een verwarming in je sokken aan gaat. En dat je die warmte binnen 30 seconden al rondom je tenen voelt lopen waardoor je na een minuut of 5 van die ijsklompjes af bent.

Sokken met dit handige knopje bestaan echt in de vorm van elektrisch verwarmde sokken. Deze sokken zijn uitgerust met dunne, soepele carbongeleiders die aangebracht zijn rondom je tenen en voorkant van je voeten. Je voelt het warmtesysteem niet zitten tijdens het dragen. 

Aan de bovenkant van de sok bevindt zich een zakje voor de batterij waar zich tegelijkertijd het aan/uit knopje bevindt. Je kunt kiezen uit 3 standen. Om je voeten op te warmen kies je voor de hoogste stand, zijn je voeten eenmaal warm dan kun je terugschakelen naar een lagere stand. 

Afhankelijk van de warmtestand en de buitentemperatuur zorgen de sokken tussen de 3 en 8 uur voor warme voeten. Binnen 4 uur zijn de batterijen weer volledig opgeladen. 

tips winterwandelen

Tip 4 Houd je hoofd koel…uhhh warm!

Maar liefst 10% van de warmte verlies je via je hoofd. Met een warme muts die je tot over je oren trekt is dit euvel opgelost. Tegelijkertijd houdt je daarmee ook nog eens je voorhoofd lekker warm. 

Smeer de rest van je gezicht in met vaseline (op dagen dat de zon niet schijnt) en met een goede beschermingsfactor (30+) op dagen dat de zon wel schijnt. Een extra vetlaagje op je gezicht zorgt er namelijk voor dat je huid beter beschermd is tegen de kou, het voorkomt bevriezing en het zorgt ervoor dat je huid minder snel uitdroogt in de vaak ijle berglucht. 

Tenslotte heeft vet een vochtafstotende werking waardoor regendruppels minder de kans hebben op je gezicht te blijven plakken. Dat wandelt net wat comfortabeler tijdens een regenbui. 

Tip 5 Een goede voorbereiding is het halve werk

Een serieuze bergwandeling maken begint niet bij het moment dat je je wandelschoenen aantrekt en deur uitstapt. Heeft jouw lichaam moeite met het warm blijven tijdens een lange wandeling met pauzes tussendoor, zorg de dag ervoor dan even extra goed voor jezelf. Vermijd alcohol, neem geen zware maaltijd vlak voor het slapen, drink voldoende water en ga op tijd naar bed. Een uitgerust lichaam kan meer aan dan een moe lichaam en is beter in staat zichzelf warm te houden. 

Laat tijdens het ontbijt de snelle koolhydraten staan en kies vooral voor langzame koolhydraten en eiwitten. Een schaaltje yoghurt met volkoren ontbijtgranen en banaan of een volkoren boterham met ei, zalm en avocado bevatten veel energie en langzame koolhydraten die gedurende de wandeling door je spieren gebruikt worden. 

Heerlijk Warme Win(ter)actie

Ook helemaal enthousiast geworden van verwarmde handschoenen, sokken en thermokleding? Neem dan eens een kijkje in de webwinkel van HeatPerformance®. 

Wil je je geluk vandaag beproeven? In samenwerking met HeatPerformance® hebben wij een heerlijk Warme Win(ter)actie. Laat ons weten hoeveel soorten verwarmde sokken en verwarmde handschoenen er op HeatPerformance.nl te vinden zijn wie weet ga jij komende winter lekker warm op pad! 

Doe mee

Ook helemaal enthousiast geworden van verwarmde handschoenen, sokken en thermokleding? Neem dan eens een kijkje in de webwinkel van HeatPerformance®.

Meer inspiratie

Ben je beniewd naar hoe je langer met je rugzak doet?

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?

Benieuwd hoe jouw schoenen langer mee kunnen gaan?

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?