Home » Vakantietip
nachttrein naar salzburg

Citytrip met de (nacht)trein naar Salzburg: Dit kun je er allemaal doen

Als je een bestemming zoekt voor een veelzijdige citytrip denk je misschien niet direct aan Salzburg. Toch is dit een super leuke stad. Het heeft een prachtige ligging in het Oostenrijkse berglandschap, een rijke geschiedenis én het is de stad van Mozart! Je kunt er, lekker relaxt, met de trein naartoe reizen. Kortom, eigenlijk alleen maar pluspunten. Om je te overtuigen deze fascinerende stad te kiezen als bestemming voor je citytrip, nemen wij je mee langs de hoogtepunten.

Ontdek de historische binnenstad

Alleen al de historische binnenstad van Salzburg – die op de lijst van Werelderfgoed van UNESCO staat –  zou genoeg moeten zijn om je over de streep te trekken om de trein Amsterdam Salzburg te nemen. Hier kun je uren ronddwalen door de pittoreske straatjes en nekpijn krijgen van het omhoog kijken naar de prachtige gevels van de gebouwen. Loop ook even de Salzburger Dom binnen: daar word je betoverd door pracht van de barokke architectuur. Je kunt bovendien de toren beklimmen om beloond te worden met een magnifiek uitzicht over de stad. Shop till you drop: dat doe je in de Getreidegasse. Het is een knusse winkelstraat met smeedijzeren uithangborden en je vindt er ook het geboortehuis van Mozart. Hoog boven de stad staat het statige kasteel Festung Hohensalzburg en het is een hele belevenis om die te bezoeken. Je gaat namelijk met de kabelbaan naar boven, wat al een belevenis op zich is, en je geniet er ook weer van een fantastisch uitzicht. Verder leer je er meer over de geschiedenis van het fort en de omgeving.

Volg de sporen van Mozart

Zeg je Salzburg, dan zeg je Mozart, en andersom. Het muzikale wonder werd er geboren in 1756 er woonde er het grootste deel van zijn leven. In zijn geboortehuis in de Getreidegasse kun je al veel te weten komen over zijn leven en zijn werk. In het conservatorium, het Mozarteum, kun je een concert dat door hem gecomponeerd is bijwonen en je kunt ook in zijn voetsporen treden door te dineren in het restaurant waar hij graag kwam om te eten en op te treden: Stiftskeller St. Peter.

Maak een Sound of Music-tour

Ben jij fan van de musical The Sound of Music? Dan weet je vast wel dat deze klassieker grotendeels werd opgenomen in en rond Salzburg. De beroemde scène waarin Julie Andrews over het glooiende grasland loopt te zingen? Je kunt het bezoeken! En er zijn nog meer locaties uit de film waar je naartoe kunt gaan, zoals het paleis Leopoldskron, dat diende als het huis van de Von Trapp-familie; de tuinen van het paleis Mirabell, waar de bekende “Do-Re-Mi”-scène werd gefilmd en de Nonnberg Abbey, waar Maria een non was voordat ze gouvernante werd bij de Von Trapps. Je kunt aan een georganiseerde Sound of Music-tour meedoen, maar je kunt de locaties natuurlijk ook prima op eigen houtje bezoeken.

Geniet van de natuur

Het landschap en de natuur waardoor Salzburg wordt omringd, is ronduit schitterend. Je kunt dan ook fantastische wandeltochten maken door de bergen, langs meren en bossen en door parken. In het Kapuzinerberg-park loop je door de heuvels en zo kan je regelmatig genieten van het adembenemend mooie uitzicht over de stad en de Alpen. Ook het Salzkammergut-gebied is prachtig. Je kunt er heerlijk wandelen of fietsen, maar ook klimmen of een duik nemen in een van de kristalheldere bergmeren.

Proef de lokale specialiteiten

Foodies en Bourgondische genieters kunnen ook hun hart ophalen in Salzburg. De Oostenrijkse keuken lekker en omvat stevige kost. Kies jij voor de vertrouwde Wienerschnitzel of Käsespätzle? Of bezoek je liever een van de culinaire hotspots die Salzburg rijk is? Er zijn diverse toprestaurants, maar ook kleine familierestaurantjes en alternatieve barretjes waar je lekker kunt eten en drinken. In een van de delicatessenwinkels scoor je lekkers om mee naar huis te nemen!

Tips voor je bezoek

De trein is een perfecte manier om in Salzburg te komen, want in de stad zelf heb je eigenlijk nauwelijks vervoer nodig. Het is namelijk een compacte stad waar je overal gemakkelijk te voet kunt komen.Voor langere afstanden is er een goed openbaar vervoersnetwerk van bussen en trams. 

Wil je tijdens de zomermaanden naar Salzburg, dan kun je genieten van mild en aangenaam weer. In juli en augustus vindt het Salzburg Festival plaats, dus dan kan het wel druk zijn. Ook tijdens de wintermaanden is het erg gezellig. In de omgeving van de stad zijn er een aantal skipistes en de weken voor Kerst is het centrum sfeervol versierd. 

Als je meerdere bezienswaardigheden wilt bezoeken, is de Salzburg Card een aanrader. Hiermee krijg je gratis toegang tot de meeste musea en attracties en kun je gratis gebruikmaken van het openbaar vervoer.

Kortom, Salzburg biedt een perfecte mix van cultuur, natuur en gastronomie. Neem de hogesnelheidstrein of de nachttrein en ontdek zelf waarom Salzburg haar bezoekers van over de hele wereld inspireert en betovert!

Lees hier alle informatie over de vijf hoogste watervallen van de alpenlanden 

Edelweiss

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?