grens italie zwitserland bergen

Veranderen de grenzen in de Alpen?

Een bijzondere aankondiging uit Zwitserland: het land stelt een aantal grenscorrecties voor. De reden: klimaatverandering. 

Waar de grenzen in de bergen precies lopen, is altijd lastig vast te stellen. In het onherbergzame gebied is het moeilijk om precieze landmetingen te doen en een grenspaal neer te zetten. Daarom wordt vaak het hoogste punt van een bergkam aangehouden als grens. 

Je zou misschien denken dat het hoogste punt van de bergen een onveranderlijk punt is. Een berg verplaatst immers niet. Toch lopen kaartenmakers regelmatig tegen problemen aan bij het vaststellen van de grenzen als die over bergkammen lopen. Het hoogste punt is in het hooggebergte namelijk vaak bedekt met een dikke laag sneeuw en ijs, en die is wel veranderlijk. Zeker in dit tijdperk van klimaatverandering waarin de gletsjers en ijskappen in rap tempo slinken. 

Grens niet meer over hoogste punt

En dat is precies wat er aan de hand is met de grenzen in het Zwitserse kanton Wallis. De ijskappen op de Zwitsers-Italiaanse grens zijn geslonken en daardoor ligt volgens de Zwitsers het hoogste punt van de bergkammen niet meer op hun oorspronkelijke plek. Het zou gaan om een verschuiving van enkele tientallen meters tot ongeveer honderdvijftig meter. 

Waar de nieuwe grens dan precies komt te liggen en hoe veel de grens dan moet verschuiven, is nog niet bekend gemaakt. Dat gebeurt pas als Italië ook akkoord is met het voorstel van Zwitserland. Wel is bekend gemaakt dat het gaat om een grenscorrectie in de buurt van de Matterhorn, rondom Plateau Rosa, Rifugio Carrel en Gobba di Rollin. 

Grens tussen Zwitserland en Frankrijk verschuift ook

Ook de grens tussen Zwitserland en Frankrijk wordt waarschijnlijk verlegd. Zowel door natuurherstel als de aanleg van een tramlijn zou daar de grens ook verschoven moeten worden, zodat deze weer het midden van een rivier volgt. Dat zou volgens de Zwitsers wel een eerlijke aanpassing moeten zijn. Beide landen behouden zo namelijk evenveel landoppervlak. 

Meer weten? Swisstopo heeft hier meer informatie over de grenscorrectie met Frankrijk en hier meer informatie over de grenscorrectie met Italië.

 

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Lees hier een stukje berg geschiedenis

Lees hier hoe jij jouw veldfles goed schoon houdt

Ben je beniewd naar hoe je langer met je rugzak doet?