Home » Vakantietip
wintersporters stappen uit een stoeltjeslift

5 tips voor een weekendje skiën of een korte skivakantie

Zin in een korte skivakantie, maar heb je geen idee waar je naartoe moet gaan? Veel mensen vergeten dat je vanaf Nederland binnen een paar uur al op een plek kunt zijn waar je kunt skiën of snowboarden. Dit betekent dat een kort ski-uitje, zoals een weekend skiën, zeker net zo bevredigend kan zijn als een lange vakantie.

Althans: wanneer je het goed plant. Je moet immers wel weten waar je moet zijn en wat je zoal moet regelen voor een weekendje skiën. Het maakt hierbij overigens niet uit of je een doorgewinterde wintersporter bent of wanneer je voor het eerst gaat wintersporten. In beide gevallen is het een must om alles uit je dagen te halen. In dit artikel vertellen we je graag meer over het plannen van een korte skivakantie en geven we je handige tips.

Ga voor een skigebied met een goede bereikbaarheid

Wanneer je maar een paar dagen hebt, wil je natuurlijk niet al te veel tijd verspillen aan de reis naar je wintersportbestemming. Daarom is het aan te raden om altijd te gaan voor een skigebied dat eenvoudig en snel te bereiken is, bijvoorbeeld met de auto of met het vliegtuig. Wist je dat Nederlanders steeds vaker het vliegtuig pakken om naar een wintersportbestemming te reizen? Geef ze eens ongelijk, want je zit al binnen nog geen twee uur vliegen in de bergen van Innsbruck of Salzburg. Vanaf het vliegveld daar ben je ook nog eens binnen no time op de piste.

Wil je liever met de auto gaan, zodat je je eigen wintersportspullen mee kunt nemen zonder daar extra voor te hoeven betalen (zoals vaak in het vliegtuig moet)? Ga dan voor een skigebied met een goede bereikbaarheid met de auto. Op een paar uur rijden vanaf Nederland, bijvoorbeeld 4 uur rijden vanaf Utrecht, ben je al in Winterberg in Duitsland. Winterberg is een heel mooi en gezellig skigebied voor een korte skivakantie of een weekendje skiën. Sommige Nederlanders gaan hier zelfs even naartoe voor een dagtripje! Het is een van de dichtstbijzijnde skigebieden die je vanuit Nederland kunt bereiken.

Regel je wintersportuitrusting al voor vertrek voor tijdsbesparing

Als je slechts een weekendje gaat skiën, wil je natuurlijk zo min mogelijk tijd kwijt zijn aan andere zaken dan wintersporten zelf. Dit betekent dat je het liefst geen tijd wil verspillen op de bestemming zelf. Regel daarom je wintersportuitrusting al voordat je weggaat in plaats van ter plekke om zo tijd te besparen. Mocht je je eigen materiaal hebben, dan neem je deze gewoon mee zodat je ter plekke direct kunt beginnen. Heb je geen eigen materiaal, dan is het wellicht een optie om iets te lenen van iemand uit je nabije omgeving. Dat scheelt tijd en uiteindelijk ook veel geld!

Is dat geen optie, dan zit er niets anders op dan materiaal huren op de plek waar je gaat skiën of snowboarden. Dit kan natuurlijk gewoon, maar het is wel goed om te weten dat het reserveren van je materiaal veel tijd kan schelen. In de meeste gevallen kan dit gewoon van tevoren online zodat alles al klaar staat wanneer je aankomt. Ook dit scheelt ontzettend veel tijd in verhouding met het ter plekke regelen van je spullen. Let hier dus goed op, zodat je je tijd op de piste optimaal kunt benutten!

Boek een accommodatie in de buurt van de pistes

Hoewel het altijd lekker is om in de buurt van de piste te logeren tijdens je wintersportvakantie is dat tijdens een korte skivakantie helemaal het geval. Op die manier kun je namelijk direct vanuit je hotel of chalet de piste op. Gelukkig zijn er heel veel hotels te boeken die over een dergelijke ski-in en ski-out beschikken, waarmee je ontzettend veel tijd bespaart. Boek je namelijk een accommodatie op een bepaalde afstand van de piste, dan moet je er in de ochtend eerst nog naar toe reizen.

Je snapt: dat kost te veel tijd aangezien je er maar zo kort bent. Dat is zonde van de kostbare tijd die je hebt, waardoor het zeker veel kan betekenen wanneer je voor een accommodatie in de buurt van de pistes gaat. Hier betaal je weliswaar vaak wat meer voor, maar je krijgt er ontzettend veel tijd en plezier voor terug. En geef toe: dat is toch eigenlijk onbetaalbaar tijdens zo’n korte skivakantie? Kies dus altijd slim in je zoektocht naar een passende accommodatie.

Plan je dag skiën goed in en haal alles uit je eerste dag

Wat ook goed is om te weten, is dat het aan te raden is om in ieder geval alles uit je eerste dag te halen. Het klinkt namelijk misschien ietwat overdreven, maar elke minuut telt. Probeer daarom om zo vroeg mogelijk op je skibestemming aan te komen, zodat je nog wat hebt aan de dag. Kom je toch wat later aan? Kijk dan of er een mogelijkheid is om een halve dag-pas te kopen of om voor een avondticket te gaan. Sommige gebieden bieden dergelijke tickets aan voor een gereduceerd tarief. Zo kun je alsnog lekker skiën, ook als je later aankomt.

Hierbij is het ook essentieel om slim met de tijd die je hebt om te gaan. Dit betekent dat het echt geen kwaad kan om skiroutes slim te plannen, zodat je vooraf weet welke pistes en liften je wil nemen. Extra tip: check of het skigebied waar je bent over een speciale app beschikt waarin je kunt zien wat de real-time wachttijden zijn. Ook kun je via dit soort apps vaak je dag inplannen en heb je zelfs de mogelijkheid om routes in te plannen. Dat is handig, want op die manier kun je vaak veel minder skiën in minder tijd.

Probeer ook te ontspannen en geniet van de après-ski

Tot slot: een korte skivakantie klinkt misschien als een tripje waarvoor je veel moet plannen en moet regelen, maar dat valt reuze mee zolang je er de tijd voor neemt en zolang je op tijd begint. Je zal zien dat het je uiteindelijk juist veel stress scheelt wanneer je alles tijdig hebt geregeld, zodat je op de plaats van bestemming ook nog lekker kunt relaxen. Ongeacht hoe lang je op wintersportvakantie bent, is het namelijk een must om lekker te ontspannen. Dat kan op verschillende manieren.

Duik de wellness van je hotel in of ga een lekker hapje eten in een gezellige berghut. En wat dacht je van een drankje doen bij een après-ski bar? Je moet er wel van houden, maar de feestjes in veel wintersportgebieden zijn vaak hartstikke leuk! Let er natuurlijk wel op dat je niet te veel drinkt of je jezelf te veel vermoeit, aangezien je de volgende dag weer een dag op de latten moet staan. Zo kan een korte skivakantie alsnog heel gezellig, leuk en onvergetelijk zijn!

Mee naar het Sarntal

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Lees hier hoe jij jouw veldfles goed schoon houdt

Edelweiss

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.